• blad nr 3
  • 4-2-2006
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

Uitsluitend Nederlands spreken. Op het Rotterdamse Albeda College is het al zover. Voor leerlingen van de opleiding helpende welzijn (mbo, laagste niveau) geldt boven op de algemene schoolregels nog een voorschrift: in de klas is Nederlands, en alleen Nederlands, de voertaal. Wendela Dutman, manager van de welzijnopleidingen, ziet het dagelijks gebeuren. “Leerlingen met dezelfde achtergrond zoeken elkaar op en spreken onderling hun eigen taal.” Het onderlinge geklets irriteerde. “Anderen hadden soms het gevoel dat over hun werd geroddeld, al hoeft dat natuurlijk helemaal niet zo te zijn, maar ja, als je het niet kunt verstaan, weet je het niet.”
AD/Rivierenland, 24 januari

Universiteiten en hogescholen in Amsterdam constateren dat migratiewetgeving belemmert dat buitenlandse studietalenten en bedrijven naar de hoofdstad komen. Dat staat haaks op de gemeentepolitiek om Amsterdam als creatieve kennisstad te laten groeien. Amsterdam profiteert daarmee onvoldoende van vooral Chinese investeerders. Die kritiek uiten Amsterdamse onderwijsinstellingen. De Universiteit van Amsterdam ziet ‘hoog opgeworpen barričres die uitwisseling zeker niet makkelijker maken’. De Hogeschool voor Economische Studies heeft net een uitwisselingscontract getekend met de vierde stad van China. Maar de studenten en hoogleraren komen het land zeer moeizaam binnen.
De Telegraaf, 25 januari

Iederwijsschool de Ontdekking in Heino sluit de deuren. De basisschool kan geen gediplomeerde leerkrachten vinden die op vrijwillige basis het onderwijsteam willen versterken. Omdat de particuliere school zonder overheidssubsidie draait, is er geen geld voor betaalde docenten. De school telt momenteel nog vier leerlingen.
Zwolse Courant, 26 januari

De vergoeding die de rechter toekent bij ontslag moet volgens Doekle Terpstra hoger worden als de werkgever niet voldoende geďnvesteerd heeft in scholing en lager als de werknemer de scholingskansen niet gepakt heeft. De voorzitter van de Hbo-raad denkt dat zo “eindelijk” handen en voeten gegeven kan worden aan het concept van ‘een leven lang leren’. Anderzijds ziet hij een mogelijke doorbraak in het slepende conflict tussen bonden en werkgevers over de vernieuwing van het ontslagstelsel.
Trouw, 27 januari

De ChristenUnie in Woerden wil dat alle basisscholen zogenoemde kwekplekken inrichten op hun schoolpleinen. Ouders van leerlingen kunnen daar rustig babbelen, zonder dat ze trottoirs bezet houden en anderen dwingen op straat te lopen. Dat heeft de CU in het verkiezingsprogramma staan, om de veiligheid rond scholen te verbeteren.
Leeuwarder Courant, 28 januari

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.