• blad nr 3
  • 4-2-2006
  • auteur . Overige 
  • Het moment

 

Schaamrood

Ik was zestien jaar en werkte als vrijwilliger op de basisschool waar mijn jongere zusje heen ging. Op een dag kwam een van de leraren naar mij toe en vroeg of ik de jongste kinderen een beetje wegwijs zou willen maken op de computer. Er was hiervoor een speciaal programma aanwezig, waarbij kinderen onder andere konden leren met de muis om te gaan. Natuurlijk reageerde ik enthousiast. Pas na thuiskomst realiseerde ik me dat er toch een klein probleempje was: ik had zelf nauwelijks ervaring met de computer! Omdat in mijn ouderlijk huis het computertijdperk nog niet was aangebroken, schreef ik zelfs - als enige in de klas - werkstukken nog met de hand. Maar ik stelde mezelf gerust, zo moeilijk kon het toch niet zijn? Computervaardigheden op kleuterniveau moest ik mijzelf met behulp van een handleiding snel eigen kunnen maken.
Die eerste middag opende ik zelfstandig een van de programma´s, oefende er wat mee en riep daarna vol vertrouwen de eerste kleuter bij me. Ik begon alles omstandig uit te leggen, het kind luisterde geduldig. Vervolgens klikte ik op een icoontje om een ander programma te openen, maar er gebeurde helemaal niets... Langzaam liep ik rood aan, ik probeerde minutenlang van alles uit, terwijl ik waarschijnlijk ter verontschuldiging mompelde dat de computer niet altijd begrijpt wat je wilt. Het kleine meisje naast me sloeg mijn verrichtingen geduldig gade en hield haar mond. Tot mijn geploeter haar blijkbaar lang genoeg had geduurd en ze plotseling zei: “Mijn papa doet dat altijd zó!” En gedecideerd volgde er een dubbelklik met de muis en verscheen het juiste programma in beeld. Met het schaamrood nog op de kaken leverde ik het kind later weer af in de klas.
Een paar jaar later begon ik aan de studie pedagogiek. Het meest zinvolle vak? Een basiscursus computervaardigheden!

Mieke de Jong, De Bilt

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.