• blad nr 3
  • 4-2-2006
  • auteur A. Kersten 
  • Redactioneel

 

Studenten huiverig voor lenen

Studenten staan niet te springen om geld te lenen. Tweederde voelt er weinig voor om zich in de schulden te steken bij de IB-groep, blijkt uit een onderzoek dat ITS heeft uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Onderwijs.

Zeventig procent van de studenten heeft een baantje naast de studie. In het hbo ligt dat percentage wat hoger dan in het mbo en het wetenschappelijk onderwijs. Daarnaast doen bij negentig procent de ouders nog een duit in het zakje: gemiddeld 137 euro per maand en driehonderd euro in natura.
Van de leenvoorwaarden zijn studenten matig op de hoogte. Volgens het onderzoek staan ze positiever tegenover lenen als ze de voorwaarden wl kennen. Staatssecretaris van Onderwijs Rutte heeft aangekondigd de voorlichting een duwtje in de rug te gaan geven. Voor de microfoon van BNN-radio vroeg Rutte zich vorige week af waarom jongeren na hun studie wel gemakkelijk een hypotheek afsluiten, maar huiverig staan tegenover studieschuld. Als studenten meer lenen hoeven ze minder te werken, is zijn stelling, en kunnen ze meer tijd steken in de studie en het studieverenigingsleven.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.