• blad nr 3
  • 4-2-2006
  • auteur R. Voorwinden 
  • Redactioneel

 

Extra uren wiskunde

Minister Van der Hoeven heeft de Tweede Kamer voorgesteld om meer uren wiskunde B verplicht te stellen in de tweede fase. Dat houdt echter risico’s in voor het nieuwe vak wiskunde D, reageert AOb-bestuurder Wim de Kok.

De minister van Onderwijs wil, na kritiek uit de Tweede Kamer, extra uren wiskunde B toevoegen in het profiel natuur en techniek voor het vwo. Het aantal studielast-uren voor dit vak zou in de laatste plannen worden verminderd van 760 naar 520. Van der Hoeven stelt nu voor om die vermindering gedeeltelijk ongedaan te maken en wiskunde B het aantal van 600 studielast-uren te geven. De extra uren wiskunde haalt zij uit het vrije deel van het profiel.
Wim de Kok heeft begrip voor het compromis. “De Tweede Kamer is bang dat er te weinig wiskunde wordt gegeven. Vanuit die politieke context is het voorstel van de minister begrijpelijk. Maar de nieuwe voorstellen voor de tweede fase waren een kloppend raamwerk, waarin nu één element wordt uitvergroot. Dat houdt risico’s in.”
Want naast wiskunde B kunnen scholen straks het nieuwe vak wiskunde D gaan aanbieden. De Kok: “Als leerlingen dat vak kiezen, komen ze samen met het vergrote vak wiskunde B in totaal uit op 1040 studielast-uren wiskunde. Dat is nogal veel. Daardoor kunnen leerlingen minder snel geneigd zijn wiskunde D te kiezen, waardoor scholen het nieuwe vak wellicht niet gaan aanbieden.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.