• blad nr 1
  • 7-1-2006
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

Aan alle voorspoed op de CHN kwam ruim een jaar geleden onverwacht een einde: de hogeschool kampte met miljoenentekorten. De tweede dreun kwam een paar maanden later: de opleiding sociaal-pedagogische hulpverlening kreeg een onvoldoende van 's lands nieuwe keurmeesters. “Voor beide ben ik verantwoordelijk, maar ik voelde me niet schuldig”, zegt oud-voorzitter van het college van bestuur Bert Vroon. “Zelfkastijding heeft weinig zin. De vraag die je in zo'n situatie moet beantwoorden is: hoe kom je er positief weer uit.”
Leeuwarder Courant, 28 december

De achttienjarige Amerikaan Dylan Theno, die door medescholieren jarenlang werd gepest, krijgt 440.000 dollar schadevergoeding van de lokale toezichthouder op het onderwijs. Zijn advocaten hebben dat bekendgemaakt. De onderwijsautoriteiten in Tonganoxie in Kansas erkennen dat Theno als kind jarenlang gepest is zonder dat de schoolleiding ingreep. Theno begon vorig jaar een proces tegen zijn school nadat hij een jaar voor het afronden van zijn opleiding psychologisch getraumatiseerd afhaakte wegens de pesterijen.
AD/Algemeen Dagblad, 28 december

Bijna iedere klas heeft er wel een: een intelligente allochtone leerling die het op school niet redt door problemen thuis. Leraar Ivar Manuel, lijsttrekker van D66 in Amsterdam, wil een jeugdpension voor dit soort jongeren. “Ik had een leerling uit een slechte buurt in Oost, zijn oudere broer zat al in de criminaliteit. Met zo'n jongen kunnen twee dingen gebeuren: als hij hulp krijgt, kan hij een goede schoolcarričre maken - of hij wordt een heel slimme crimineel. Nu zie ik hem afglijden. Ik wil juist dat we die slimme kinderen helpen omdat ik ervan overtuigd ben dat het de integratie bevordert.”
Het Parool, 29 december

“De tijd van snelle expansie is nu voorbij”, zegt John Ringens. Hij is directeur van het Waarborgfonds Kinderopvang in Eindhoven, dat garanties afgeeft voor kredieten die banken geven aan de kinderopvanginstellingen. Voor het eerst heeft het Waarborgfonds een sectorrapport voor de branche opgesteld. Daaruit blijkt dat er landelijk gezien geen tekort meer bestaat aan opvangcapaciteit. Hooguit zijn er nog knelpunten in de grote steden en in vinex-wijken. De gemiddelde bezettingsgraad daalde vorig jaar licht tot 91 procent.
Het Financieele Dagblad, 31 december

Meer dan de helft van de eerstejaars pabo-studenten presteert slechter op rekentoetsen dan een goede basisschoolleerling uit groep 8. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van toetsdeskundigen G. Straetmans en T. Eggen van de Cito-groep. Zij hebben een rekentoets ontwikkeld (wiscat) die het rekenvaardigheidsniveau van onderwijzers in spe meet ten opzichte van een goede leerling uit groep 8.
Trouw, 2 januari

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.