• blad nr 21
  • 3-12-2005
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

Leerwerkplicht voor drop-outs

Jongeren tussen de 18 en 23 jaar die niet werken, geen diploma hebben en geen uitkering krijgen, kunnen gedwongen worden tot werk of onderwijs.
De leerwerkplicht heeft minister Van der Hoeven afgesproken met de Tweede Kamer. Voor voortijdige schoolverlaters is de leerplicht al verlengd tot 18 jaar. Tot nu toe hoefde deze groep nog maar één of twee dagen per week naar school, nu moeten ze weer de hele week naar school, mogelijk in combinatie met een baan.
Kabinet en Tweede Kamer hopen met deze maatregelen het aantal voortijdige schoolverlaters en jongeren zonder een startkwalificatie te verminderen. De uitvoering van deze maatregelen ligt in handen van de gemeenten. Zij moeten bepalen welke jongeren weer naar school moeten, verplicht moeten worden tot werk of een combinatie van beide. Hoe ze dat moeten doen bij jongeren zonder diploma, werk of uitkering, blijft onduidelijk.
Een algemene leerwerkplicht, waarvan de Kamer eigenlijk voorstander was, gaat volgens het kabinet te ver, omdat jongeren al gekort kunnen worden op hun uitkering als ze geen onderwijs volgen. Te laag opgeleide jongeren die wel werken, wil de minister niet verplichten terug te gaan naar school, omdat zij door hun werk ervaring en vaardigheden kunnen opdoen. Die kunnen dan op een bepaald moment verzilverd worden met een diploma.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.