• blad nr 21
  • 3-12-2005
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

Ministerie wordt ‘slagvaardig, flexibel en transparant’

Belt u voor de afdeling primair onderwijs? Helaas, die is opgeheven. Alleen als u een erkend probleem hebt, kunt u nog terecht op het ministerie.

Het heet ‘Actieplan OCW verandert’ en de bedoeling is dat het ministerie ‘een slagvaardig, flexibel en transparant departement’ wordt. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft minister Van der Hoeven dat de onderwijsdirecties zullen verdwijnen. In plaats daarvan worden de medewerkers samengebracht op thema’s als veiligheid, schooluitval of andere maatschappelijke problemen.
Dit is de zesde reorganisatie in tien jaar tijd. De vorige die in 2003 onder de naam ‘Apollo’ van start ging, is nog niet afgerond. Secretaris-generaal Koos van der Steenhoven, partijgenoot van Van der Hoeven, had na zijn eerste honderd dagen op het ministerie besloten dat het helemaal anders moest. Het motto was: ‘Wat kan ik voor u doen?’ Er volgden toen nog enkele affaires, zoals topambtenaren die elkaar flinke afscheidsbonussen gaven en de Jamby-zaak.
Het personeel van het ministerie beoordeelt volgens een onderzoek van het blad Incompany de organisatie nu positief, met voldoende uitdaging en zelfstandigheid. Alleen de werkdruk vindt iedereen te hoog.
Dat zal met de nieuwe voornemens niet minder worden, want met het themagericht werken zullen de werknemers vaker van functie moeten veranderen. In de NRC van 23 november zegt Van der Steenhoven echter dat dit noodzakelijk is om in te kunnen spelen op de wensen van de politiek en het onderwijsveld. Een van de suggesties uit de politiek kwam onlangs van de PvdA, die suggereerde dat het ministerie beter gehalveerd kon worden. Daar waren, zowel de minister als de secretaris-generaal, nu weer niet zo gecharmeerd van.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.