• blad nr 17
  • 8-10-2005
  • auteur L. Douma 
  • Redactioneel

 

Overzichtelijk en informatief

De techniek staat niet stil. Toch was dit op de AOb-website al een tijdje het geval. Hij werd volgepropt. Gegevens over het informatie- en adviescentrum? Drukken we er wel tussen. Geen ruimte voor oude persberichten? Laten we die toch achterwege. Dat kon zo niet langer. Dus ging met de huisstijl ook de website op de schop. Rigoureus. Want vanaf begin oktober heeft de AOb maar liefst twee sites. Een over de bond en een over de vereniging. Overzichtelijk, gestructureerd en vooral informatief. In een modern jasje.

Hoe maken we de website zo gebruikersvriendelijk, overzichtelijk en informatief mogelijk? Hoe maken we hem zo dat hij makkelijk is in gebruik en beheer? Uit deze vragen zijn de ontwerpen voor de nieuwe websites van de AOb ontsproten. Meervoud. Want vanaf begin oktober zijn er twee. Eentje voor de vereniging en eentje voor de bond.
“Informatie over de vereniging stond verstopt op de site. Wij wilden elke geleding de kans geven om op een overzichtelijke manier gegevens naar buiten te brengen”, vertelt webmaster Han van Almere. Op www.aob.nl/vereniging plaatst elke sector binnen de vereniging nu zijn eigen berichten. De agenda wordt uitgelicht per rayon. Door een heldere vormgeving is alles met een klik op de knop te vinden.
De heren van Typetank zijn verantwoordelijk voor het creatieve ontwerp. Zij zijn ook de vormgevers van het Onderwijsblad en de ontwerpers van de nieuwe AOb-huisstijl. Voor de huisstijl kozen zij voor de oude, vertrouwde kleuren blauw en groen. Als het wel wat pittiger mag, komt er een rood-accent bij. Die aanpak hebben ze – zoals bij een huisstijl betaamt – voortgezet in het ontwerp van de site. De linkerkolom is blauw, de rechter groen en kopjes van nieuwsitems zijn rood.
Voor de techniek is internetbedrijf Kixtart verantwoordelijk. Het is straks de bedoeling dat mensen uit de vereniging zelf hun stukken op de site plaatsen. “Maar de eigenlijke redactie blijft hier”, vertelt Van Almere. Dit houdt in dat hij alle teksten eerst doorneemt, voordat ze definitief op de site geplaatst worden. Van Almere blijft verantwoordelijk voor het beheer en bewaakt de eenheid.

Luchtig
De meer gepeperde site is www.aob.nl. De hele linkerkolom is rood. Her en der staan enkele groene balken. En bovenin is een blauwe balk te vinden. Hier kan een bezoeker direct kiezen voor een sector. “Het blijkt dat mensen dat heel prettig vinden. Zo van: Ik werk in het primair onderwijs, dus wil ik graag weten wat daar nu te doen is”, vertelt Van Almere. Op de openingspagina van elke sector staat een newsfeet. Dit is een kadertje waarin het laatste nieuws over de desbetreffende sector staat. Van Almere: “Het is een computergestuurde zoekmachine. Wanneer hij een bericht vindt met daarin de door ons opgegeven trefwoorden, zet hij dat automatisch op de site. In het begin zullen er misschien nog wat andersoortige berichten tussen staan, maar dat is een kwestie van het aanscherpen van de trefwoorden.”
Op de homepage staat ook een newsfeet. Hierin het laatste nieuws uit alle sectoren plus nieuws over arbeidsvoorwaarden en buitenlandse vakbonden. Naast de nieuwsberichten op de homepage staat een fragment van een cartoon over een actueel onderwerp van Wim Stevenhagen, de tekenaar van de Onderwijsbladstrip Bob & Ab. Als de bezoeker op het fragment klikt, verschijnt de hele cartoon. “We wilden ook graag nog iets leuks op de site. Alle informatie op de site is best serieus. Het mocht wel wat luchtiger”, zegt Van Almere.
Verder blijft veel bij het oude. Maar dan in een ander, mooier en overzichtelijker jasje. Nog steeds wordt er op de AOb-site veel met dossiers gewerkt. Wie informatie zoekt over cao’s, vindt volledige cao-teksten, berichten uit het Onderwijsblad en persberichten. Wie nog eens een artikel wil nalezen uit het Onderwijsblad of studentenblad Straks voor de klas kan dat opzoeken in het archief. En wie toch iets wil weten over de vereniging terwijl hij op de andere site is, wordt doorgelinkt. Dat kan trouwens op heel veel plekken op de nieuwe sites. Nieuwsgierig? Ga naar www.aob.nl of www.aob.nl/vereniging

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.