- blad nr 17
- 8-10-2005
- auteur R. Sikkes
- Redactioneel
Onderwijspersoneel komt op achterstand door zorgstelsel
Het inkomen van een leraar basisonderwijs met alleen een basisverzekering zonder kinderen gaat er volgend jaar 4,13 procent op achteruit. Het door het kabinet voorgespiegelde voordeel voor mensen met kinderen is marginaal. Een leraar voortgezet onderwijs met twee kinderen onder de achttien krijgt voor de basisverzekering een klein plusje van 0,4 procent. Zodra deze zich bijverzekert tot het niveau van de huidige particuliere ziektekostenverzekering, komt de rekensom uit op min 1,8 procent. Een conciërge in het openbaar onderwijs zonder kinderen gaat er 5,4 procent op achteruit. Een conciërge met kinderen onder de achttien gaat er daarentegen 2,1 procent op vooruit.
“De koopkrachtplaatjes van het kabinet kloppen dus niet”, stelt Ton Rolvink, dagelijks AOb-bestuurder. “Vrijwel alle groepen gaan er op achteruit. Meer dan in de markt. De Eerste en Tweede Kamer moeten daarom goed beseffen dat het onderwijspersoneel zo op een achterstand komt. Voor de concurrentiepositie van het onderwijs - waar een lerarentekort dreigt - is dat geen goede zaak. Als onderwijsbond vinden wij dan ook dat dat gecompenseerd moet worden omdat zo’n stevige achteruitgang niet acceptabel is.”
Onderhandelingen
De meeste werknemers in het onderwijs zijn vanwege de overheidsregelingen particulier verzekerd. Als compensatie voor de hoge premies krijgen zij een inkomensafhankelijke ZKOO-vergoeding. Daarnaast bestaat er voor mensen met extreme ziektekosten de ZVOO-regeling. Beide regelingen zullen bij de overgang naar het nieuwe zorgstelsel verdwijnen. De werkgevers willen het budget van deze regelingen gebruiken voor het werkgeversdeel van de nieuwe premie. Maar de AOb vindt dat het budget onderdeel moet zijn van onderhandelingen. De vergoedingen zijn nu in de cao geregeld. Een deel van de ZKOO-gelden moet gebruikt worden om de koopkrachtdaling te compenseren, stelt de AOb. Voor de ZVOO moet er een overgangsregeling komen voor mensen die van het verdwijnen van de regeling de dupe worden.
{kadertje}
Effecten nieuw zorgstelsel
Uitgaande van alle nu beschikbare cijfers en van een basisverzekering plus aanvullend pakket dat vergelijkbaar is met een doorsnee particuliere ziektekostenpolis, zijn de effecten van de nieuwe zorgverzekering als volgt:
• Leraar basisonderwijs, zonder kinderen -5,6%
• Leraar basisonderwijs, twee studerende kinderen -7%
• Leraar voortgezet onderwijs, twee kinderen onder 18 -1,8%
• Conciërge openbaar onderwijs, zonder kinderen -7,5%
• Conciërge openbaar onderwijs, 2 kinderen onder de 18 +2,1
• Leraar basisonderwijs deeltijd 60% geen kinderen -3,8%
• Conciërge, geen kinderen, vrouw in ziekenfonds -5,4%
• Conciërge, 2 kinderen onder 18, vrouw ziekenfonds -1,7%
De volledige berekeningen van de AOb zijn te vinden op de website www.aob.nl