• blad nr 17
  • 8-10-2005
  • auteur A. Kersten 
  • Redactioneel

 

Bescheiden bonus zou hbo-bestuurders sieren

De Hay Group, die de huidige adviesregeling voor bestuurdersbeloningen in het hbo heeft opgesteld, en de Vereniging van Bestuurders van Hogescholen (VBHN) zeggen dat ze in 2002 al aanleiding zagen voor een aanvullende adviesregeling over bonussen.

De bestaande Hay-beloningsregeling, eind jaren negentig op verzoek van de hogeschoolbestuurders in het leven geroepen, richt zich alleen op het totaal vast inkomen, zeg maar het basissalaris. “Een paar jaar nadat die regeling van kracht was geworden, was het duidelijk dat er bij sommige instellingen bonussen werden gegeven. We kregen ook vragen van Raden van Toezicht over het afspreken van een prestatiebeloning”, stelt consultant Elke Schulting. “We pleiten voor nadere afspraken over variabele beloningen, omdat onze regeling daarin niet voorziet.”
De huidige adviesregeling omvat een aantal schalen met een bijbehorend salarisplafond. Consultant Peter Langerak: “We hebben in de adviesregeling een plafond afgesproken, maar variabele beloningen komen daar bovenop. Wat is dan een plafond als er een bonus bovenop komt?”
Als een toezichthouder een prestatiebeloning wil instellen, kan dat ook aan de onderkant van het plafond. “Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat de eerste tachtig procent vast salaris is, en dat de bovenste twintig procent een variabele beloning is”, zegt Langerak. Toezichthouders hebben volgens hem geen bonus nodig om prestaties te sturen. “Ze kunnen dat ook met een periodieke verhoging doen als de bestuurder nog niet aan het plafond van zijn schaal zit.”

Gedragscode
De HBO-Raad werkt op dit moment aan een gedragscode voor hogescholen, waarin ook prestatiebeloningen worden meegenomen. Net als voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-Raad vinden de Hay-consultants dat instellingen zeer terughoudend moeten zijn met prestatiebonussen. “Het is vaak heel ingewikkeld voor een toezichthouder om vast te stellen of een te belonen prestatie is geleverd, en om te bepalen in welke mate een bestuurder dat heeft bewerkstelligd”, aldus Schulting.
Ook bij de belangenvereniging van hogeschoolbestuurders hebben leden de afgelopen jaren aangeklopt voor adviezen op het gebied van prestatiebeloningen. VBHN-voorzitter René van Elderen: “In 2002 hebben we met de Hay Group de regeling geëvalueerd. Toen hebben we ook gevraagd of ze eens konden kijken naar een mogelijk advies over de variabele beloning.” Waarom is die er toen niet gekomen? “We kregen destijds als antwoord dat ze onvoldoende ervaring hadden met prestatiebeloningen in de non-profit sector om tot een gewogen advies te komen”, aldus Van Elderen.
Dat laatste kan consultant Langerak zich moeilijk voorstellen. “Ik ben er toen niet bij geweest, maar het lijkt me sterk dat wij als adviesbureau daarover geen advies konden geven.”

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.