• blad nr 10
  • 14-5-2005
  • auteur . Overige 
  • Het juridisch probleem

 

Ontslagprocedure

Ik ben werkzaam in het openbaar onderwijs. Mijn werkgever is al langer van mening dat ik niet goed functioneer. Een van de leden van de centrale directie vertelde mij gisteren dat een ontslagprocedure tegen mij zal worden gestart wegens disfunctioneren. Wat kan ik verwachten?

In het kader van deze rubriek kan geen inschatting gemaakt worden van uw kansen in een procedure. Hieronder zal slechts de procedure worden beschreven en dan nog alleen bij ontslag wegens slecht functioneren.
De procedure is altijd schriftelijk en start met een voornemen van de werkgever u te ontslaan wegens onbekwaamheid of ongeschiktheid. Binnen een bepaalde termijn kunt u zich verweren tegen dit voornemen. U geeft uw visie op het voornemen en vermeldt waarom u het niet eens bent met een ontslag. Daarna zal de werkgever zich beraden op de vraag of het voornemen tot ontslag zal worden omgezet in een besluit. Tegen dit ontslagbesluit kunt u binnen zes weken bezwaar aantekenen. In uw bezwaarschrift geeft u (wederom) aan waarom u het niet eens bent met het ontslag. Uw werkgever is gehouden nogmaals naar het ontslag te kijken en zich te beraden of terecht ontslag werd aangezegd. De werkgever kan zich daarbij laten adviseren door een bezwarencommissie. Uitgangspunt is dat u uw bezwaar mondeling kunt toelichten. Vervolgens neemt de werkgever een beslissing.
Hoewel de bezwaarprocedure onder andere bedoeld is om de druk op de rechterlijke macht te verminderen, leert de praktijk dat een werkgever in deze fase meestal niet meer terugkomt op zijn besluit. Indien het ontslagbesluit wordt gehandhaafd en u een beslissing op uw bezwaar heeft ontvangen, kunt u binnen zes weken beroep aantekenen bij de rechtbank, sector bestuursrecht. Uw zaak wordt dan voorgelegd aan de onafhankelijke rechter. Na de uitspraak van de rechtbank kunt u nog hoger beroep aantekenen bij de Centrale raad van beroep. U moet zich daarbij wel realiseren dat als u deze hele procedure hebt doorlopen, u en uw raadspersoon ettelijke jaren ouder zijn.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.