• blad nr 8
  • 16-4-2005
  • auteur E.. Prins 
  • Mijn collega

 

Mijn collega

Niek de Leeuw
Albedacollege, Rotterdam

“Fantastisch. Ik vind het echt geweldig.” Niek de Leeuw (36), docent huishoudkunde & verzorging op de mbo2-opleiding ‘helpende welzijn’ van het Rotterdamse Albedacollege, is razend enthousiast over zijn werk. “Je ziet de leerlingen groeien en jij draagt daar een klein stukje aan bij. Dat is heel erg leuk.”
Zijn beide ouders werkten in het onderwijs, toch ontdekte Niek zijn liefde voor het lesgeven pas laat. Na de middelbare school koos hij voor een loopbaan in de horeca waar hij opklom van keukenhulp tot bedrijfsleider in een eetcafé. Ook hartstikke leuk werk, vond hij, maar de lange werkweken en het vele nacht- en weekendwerk combineerden slecht met het kersverse vaderschap. Als bedrijfsleider was hij de laatste jaren met veel plezier leermeester geweest. Dat bracht hem op het idee het in het onderwijs te proberen, want één ding wist hij heel zeker: “Ik wilde met mensen blijven werken.”
Vrij snel vond hij een baan op het Albedacollege en zat hij ook zelf weer een dag per week in de schoolbanken om zijn bve-bevoegdheid te halen. De overstap is hem makkelijk af gegaan, zegt hij, wat ongetwijfeld ook te danken is aan het ‘warme bad’ dat hij op het Albedacollege trof. “De begeleiding was heel goed. Ik kreeg gelijk een coach toegewezen die me wegwijs maakte en bij wie ik altijd terecht kon.”
Zoals het onderwijs hem eigenlijk met de paplepel is ingoten, zo is het vakbondslidmaatschap dat ook. Zijn opa was zelfs nog voorzitter van de Abvakabo. De overstap van de Horecabond naar de AOb was voor Niek de Leeuw dan ook vanzelfsprekend. “Vakbondslidmaatschap betekent voor mij: opkomen voor de minder bedeelden, vechten voor je positie en samen sterk staan.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.