• blad nr 8
  • 16-4-2005
  • auteur R. Voorwinden 
  • Redactioneel

 

Beroep tegen terugvordering hbo-fraude

Vijfentwintig instellingen (waaronder vijftien hogescholen) zijn in beroep gegaan tegen een terugvordering van staatssecretaris Rutte. De bewindsman wil op dit moment 32 miljoen euro van de instellingen terug vanwege onterecht gebruik van de bekostigingsregels, dat bedrag zal de komende tijd vermoedelijk nog verder stijgen.

De commissie Schutte constateerde vorig jaar dat een aantal instellingen in hbo, wo en bve de bekostigingsregels wel erg ruim had geïnterpreteerd. Enkele hogescholen maakten het het bontst: zij pompten duizenden Belgische spookstudenten rond om er bekostiging voor op te strijken. Volgens Schutte zouden de instellingen 58 miljoen euro moeten terugbetalen, waarvan 44 miljoen uit het hbo.
Rutte is nu druk bezig met het terugvorderen van de bedragen, de teller staat tot op heden op 29 miljoen euro. Opvallend is dat de bedragen die de staatssecretaris van universiteiten en roc’s terug wil hebben, lager zijn dan Schutte heeft geadviseerd. Bijna tien miljoen euro uit de BVE-sector slonk tot de helft, en ruim drie miljoen euro uit het WO verdampte tot een half miljoen. Volgens het ministerie komt dat onder andere doordat bedragen onder de 5000 euro niet worden teruggevorderd, daarbij wegen de kosten niet op tegen de baten. Ook vond Rutte enkele creatieve constructies van roc’s eigenlijk toch niet in strijd met de wet.

Zeeland
Uit het hbo vordert Rutte echter juist enkele miljoenen méér terug dan Schutte adviseerde: tot nu toe 25 miljoen in plaats van 19 miljoen. De terugvorderings-operatie is nog niet voltooid, onder andere doordat aan vijf hogescholen nog nader onderzoek nodig is. De teller zal naar verwachting in het hbo nog met tienduizenden euro’s oplopen. De grote vraag is wat Rutte gaat terugvorderen van de Hogeschool Zeeland. Deze kleine instelling wordt door Schutte voor bijna twaalf miljoen euro aangeslagen, wat waarschijnlijk het faillissement zou betekenen. De rekening voor deze hogeschool is bij OCW nog niet de deur uit.

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.