• blad nr 5
  • 5-3-2005
  • auteur . Overige 
  • Redactioneel

 

Tijd dringt voor ID’ers

Door de bezuinigingen op gesubsidieerde arbeid staat per 1 augustus het eerste deel van de 6300 ID’ers in het primair onderwijs op straat. Gemeentebesturen en werkgevers vertonen afwachtend gedrag. Intussen organiseren ouders handtekeningenacties. Het Sectorbestuur onderwijsarbeidsmarkt heeft een plan dat ID’ers nog twee jaar binnen de school houdt.

Het Sectorbestuur onderwijsarbeidsmarkt, waarin werkgevers en werknemers vertegenwoordigd zijn, heeft samen met het Participatiefonds een plan ontwikkeld voor met ontslag bedreigde ID’ers. Kern van het plan Van werk naar werk is een detacheringconstructie. De ID’ers die eruit moeten, krijgen voor twee jaar een baan bij een mobiliteitsbureau. In die periode wordt er intensief gezocht naar nieuw werk en blijft de ID’er op school. De school betaalt twintig procent van het salaris, de gemeente zestig en de rest komt van het Participatiefonds. Hiervoor heeft het fonds de komende drie jaar 26,6 miljoen euro nodig.
SBO en het Participatiefonds hebben de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van Hoof gevraagd te helpen bij de financiering. Aan uitkeringslasten zou het ministerie 38 miljoen kwijt zijn. Omdat hij nog geen beslissing heeft genomen, hebben de initiatiefnemers hun pilotproject opgeschort. Zij willen eerst met een kleine groep proberen hoe het plan het beste uitgewerkt kan worden.

@Basisformatie
@Arie Van Dijk van het SBO kan zich niet voorstellen dat het plan niet doorgaat. Maar de tijd dringt. “Voor 1 mei moet er goedkeuring zijn. De periode om de contracten tussen scholen, SBO en Participatiefonds voor te bereiden is al kort. En een conciërge wil voor de zomervakantie natuurlijk wel weten of hij volgend schooljaar terug kan komen.”
PvdA-Kamerlid Bussemaker heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Van Hoof, geïnspireerd door de handtekeningenactie van twee Utrechtse ouders. Die hebben vijfduizend handtekeningen opgehaald bij 23 scholen en ze aangeboden aan de Utrechtse onderwijswethouder René Verhulst.
De Utrechtse schoolbesturen hebben toegezegd mee te zullen werken aan het plan van SBO. Utrecht heeft ook een brief geschreven naar minister Van der Hoeven waarin gepleit wordt om een conciërge op te nemen in de basisformatie van elke school.
Intussen is iedere school en iedere gemeente op eigen wijze bezig. Een aantal banen wordt regulier gemaakt, er komt een detacheringconstructie met een sociale werkplaats of er staan gesprekken gepland. Veel ID’ers weten nog niet wat er na de zomervakantie met hen gaat gebeuren.
In de omgeving van Breda voeren ouders een handtekeningenactie. “Dat doen we omdat niets doen geen optie voor ons is. Maar eigenlijk zijn we al vier jaar te laat met actievoeren”, verklaart Marlies Slegers, voorzitter van de ouderraad van de Klokkebei in Ulvenhout. De gemeente Breda heeft haar fijntjes uitgelegd dat handtekeningen weinig zullen uithalen. De gemeenten zitten namelijk al in het uitvoeringsproces. Slegers: “We zijn al een jaar bezig. Je doet wat je kunt met de beperkte mogelijkheden die je hebt. Kinderen hebben spandoeken gemaakt en er zijn gesprekken geweest met politieke partijen. De ouderraad ging naar gemeenteraadsvergaderingen en stapte naar de krant. Helpt niets. De acties zijn een gebaar.”

@Gemeentepolitiek
@Voor de vier conciërges van basisschool de Trinoom in Eindhoven zijn de leerlingen naar het stadhuis geweest. Toch staan ze volgend schooljaar waarschijnlijk op straat. Peter Overmeyer en Wil Bartels zijn via wat toen nog een Melkertbaan heette op deze school aan werk gekomen. Peter hoorde bij de eerste lichting van 1997, Wil kwam drie jaar later. Vorig jaar juni ontvingen ze een ontslagbrief van hun schoolbestuur Salto. Met de geruststellende woorden van de directeur van de Trinoom erbij dat de soep heus niet zo heet zal worden gegeten. Maar verder… niets. “Salto heeft beloofd ons op de hoogte te houden. Wij hebben nog niets gehoord sinds de ontslagbrief. Wat je ook vraagt aan personeelszaken of aan de directeur, altijd zeggen ze: we zijn bezig”, vertelt Overmeyer. Binnenkort is er eindelijk een gesprek mèt hen. De directeur van de school en detacheringsbureau Pluspunt zullen de toekomstplannen uitleggen. Er zijn drie mogelijkheden: blijven, eruit, of een constructie met Ergon, dat is de sociale werkplaats van Eindhoven. Als Peter en Wil daar gaan werken, kan de Trinoom ze inhuren. Een soort Van werk naar werk in het klein, zo lijkt het. “Maar één ding weet ik zeker: als ik weg ben, gaat het ziekteverzuim hier omhoog. Want dan zullen de leerkrachten weer allerlei dingen zelf moeten doen”, voorspelt Peter Overmeyer en hij gaat verder met het in elkaar zetten van een nieuw bureau voor de directeur.
“De AOb heeft de in- en doorstroombanen altijd een slecht plan gevonden”, zegt Joop Kraan van de AOb. “Er moet regulier onderwijsondersteunend personeel komen in het primair onderwijs. Nu ouders merken dat de conciërges verdwijnen, komen ze in actie. Dat zie je bijvoorbeeld in Breda en Utrecht. In Achtkarspelen heeft een actie van ouders al succes gehad, daar heeft de gemeente een aantal reguliere banen geschapen. Maar veel gemeentes zijn nog bezig. De ID-problematiek is gemeentepolitiek geworden. Daar heeft de AOb nauwelijks grip op. Maar voor handtekeningenacties is het absoluut niet te laat”, aldus Kraan.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.