• blad nr 5
  • 5-3-2005
  • auteur D. van 't Erve 
  • Redactioneel

 

Eerste Kamer stemt in met nieuwe pensioenregeling

De Eerste Kamer heeft vorige week ingestemd met de aanpassingen van de regeling voor vut en prepensioen die per januari volgend jaar moeten ingaan. De invoeringsdatum kan alsnog verschuiven als in september de voorbereidingstijd te krap blijkt.

@De premies voor vut en prepensioen worden niet langer fiscaal aftrekbaar, waardoor het onaantrekkelijk wordt om eerder te stoppen met werken. Vakbonden en werkgevers onderhandelen nu over regelingen die toch mogelijk maken om eerder met pensioen te gaan. Het gevolg is dat duizenden regelingen voor 1 januari moeten worden aangepast, iets wat volgens pensioenfondsen, verzekeraars en vakbeweging vrijwel onmogelijk is. De Kamer vroeg daarom uitstel van de plannen met een jaar. Minister De Geus van Sociale Zaken wilde in eerste instantie echter niets van uitstel weten. Hij wilde de druk op de ketel houden aan de cao-tafel, omdat hij vreest dat onderhandelaars achterover gaan leunen als ze een jaar uitstel krijgen. Na ferme kritiek houdt de minister nu toch de optie open om de plannen met een jaar uit te stellen. Het kabinet zal rond de zomer de definitieve balans opmaken of invoering per januari wel haalbaar is.
De FNV wil de druk op het cao-traject houden. Volgens de bond is het belangrijk dat werkgevers de afspraken in het najaarsakkoord snel nakomen, omdat pensioenfondsen daarna de afspraken moeten omzetten in contracten, wat ook tijd kost.
Over het voorstel van de Algemene centrale van overheidspersoneel, waar de AOb deel van uitmaakt, is nog geen overeenstemming bereikt. Het plan komt neer op meer sparen, maar mensen mogen zelf besluiten wanneer ze met pensioen gaan. Dat kan dan ook vanaf 62 jaar. Deze regeling komt het dichtst bij de huidige fpu in het onderwijs. Werkgevers zetten in op een veel duurdere levensloopregeling.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.