- blad nr 5
- 5-3-2005
- auteur R. Sikkes
- Redactioneel
Christelijke hogeschool mag tijdelijke banen niet schrappen
@In de brief verbazen de bonden zich over meer zaken. Zo vinden AOb en OCNV het vreemd dat er flink wordt geschrapt in de formatie – ongeveer zeventig fulltime plaatsen – maar ondertussen is afgelopen jaar wel het college van bestuur uitgebreid met een derde persoon. Daarnaast vragen de bonden in de brief aandacht voor de sfeer van intimidatie. ‘Door meerdere leden is geklaagd over het door hen als intimiderend en respectloos ervaren gedrag’ van de kant van bestuur en management. De hogeschool herkent zich daar niet in, aldus de woordvoerder van het college, maar neemt het door de bonden afgegeven signaal buitengewoon serieus.
De Christelijke hogeschool Nederland kampt met forse tegenvallers. Sinds 2003 boekt de hogeschool een negatief resultaat, in dat jaar van maar liefst 980.000 euro. Afgelopen jaar ging de exploitatie naar verwachting voor ruim 1,3 miljoen euro in de min. Volgens de hogeschool zijn daar drie oorzaken voor. Om te beginnen de efficiencykorting waar alle hogescholen mee te kampen hebben. Het ‘op orde brengen’ van de huisvesting van de hogeschool legt een claim van 2 miljoen op het bedrijfsresultaat.
Daarbovenop komt nog de dreigende korting in 2006 op de praktijkcomponent bij de studierichtingen creatieve therapie en de hotelschool, die vermoedelijk nog een gat van 2 miljoen euro slaat in de begroting van de komende jaren. Alles bij elkaar een bezuinigingstarget van 7 miljoen euro, zo schrijft de CHN in haar begroting. Dat bedrag wordt gevonden door besparingen op personeel, aanpassing van de afschrijvingstermijnen van de nieuwbouw, een reeks andere besparingen en het verhogen van de inkomsten. In totaal worden zeventig fte geschrapt, voor het merendeel tijdelijk personeel. Omdat er ook een aantal ouderen mogelijk gebruik kunnen maken van de vut, is de verwachting dat er geen gedwongen ontslagen vallen.
Halverwege maart overleggen bonden en hogeschool over het reorganisatieplan. De AOb vindt het onverteerbaar dat nu al bij het tijdelijk personeel contracten niet worden verlengd. Op sommige instituten leidt dat volgens leden tot minder lessen bij studenten en een hogere werkdruk voor het personeel. Volgens de hogeschool speelt het juist bij het afbouwen van vernieuwingsprojecten. Daar was tijdelijk personeel voor dat nu volgens de woordvoerder ‘helaas’ eerder vertrekt. “Maar acute knelpunten in het onderwijs in het lopende jaar worden ontzien door contracten wel te verlengen.”
De AOb en de hogeschoolraad willen eerst duidelijkheid over de forse bezuiniging. Volgens de hogeschool is de nieuwbouw binnen de normen gebleven, toch staat er een post van 2 miljoen op het bezuinigingslijstje. In de CHN Hogeschoolkrant wordt in een column ook gemopperd op de misschien wat al te ambitieuze huisvestingsplannen als ‘het luchtkasteel van Babel’ en ‘wellicht is de rots waarop onze hogeschool is gebouwd onderhavig aan erosie’.
Veel geld investeert de CHN ook in buitenlandse vestigingen. Het idee achter reeds bestaande campussen in Port Alfred (Zuid-Afrika) en Doha (Qatar) is dat studenten een ‘Grand Tour’ zouden moeten kunnen ondernemen, precies zoals rijke jongelingen vroeger op wereldreis gingen. Per jaar gaan ongeveer 150 naar Zuid Afrika, de eerste drie reizen binnenkort af naar Qatar. Bij hogeschoolraad en bonden bestaat onduidelijkheid over de financiering van deze buitenlandse vestigingen. De hogeschool claimt dat deze worden betaald uit eigen commerciële middelen en bijdragen van buitenlandse partners.
Abuis:
In het vorige Onderwijsblad stond dat de CHN 5 tot 6 miljoen euro per jaar moet bezuinigen. Dat is onjuist. Het gaat om een bezuiniging van 7 miljoen euro in 2005 en 2006 samen, zoals hierboven wordt beschreven. In dat stuk wordt bovendien verwezen naar verliezen bij de inmiddels gesloten vestiging in Libanon. Op de ledenraadpleging werd een bedrag van 3,5 miljoen euro genoemd. De CHN bestrijdt dit en zegt dat het om 1,2 miljoen gaat.