• blad nr 2
  • 22-1-2005
  • auteur A. van Voorthuijsen 
  • Redactioneel

 

Het nieuwste van het nieuwste

Van plasstickers tot wipstoel, van onbreekbare kleurpotloden tot een futuristisch schoolbord. Eind januari zijn op de Nationale Onderwijstentoonstelling (NOT) in de Utrechtse Jaarbeurs de nieuwste snufjes op onderwijsgebied te bewonderen. Om alvast in de stemming te komen, heeft het Onderwijsblad er een tiental producten uitgelicht.


Wippen moet
Stil zitten? Niet wippen op de stoel? Onzin. De toekomst is aan het ‘bewegend zitten’, zegt Mient Jan Boonstra, directeur van Stalad. “Een kind dat lang stil moet zitten is aan het eind van de dag niet te genieten, dat weet toch iedereen?” Die veronderstelling, gecombineerd met het feit dat kinderen te dik worden, leidde tot de ontwikkeling van de PantoLupoSwing en de PantoLupoTurn: “stoeltjes waarop je niet eens stil kúnt zitten.”
Een verend frame van speciaal staal, gecombineerd met een verende zitting van kunststof leveren de gebruiker het effect van een zitbal op: “goed voor de rugspieren”. Het ontwerp van de nieuwe stoel komt bij het bureau van wereldberoemd designer Verner Panton vandaan, de theorie achter het ‘bewegend zitten’ heet de Breithecker-methode en is vernoemd naar de bedenker, de Duitse Herr Doktor Dieter Breithecker.
Kosten: afhankelijk van type, goedkoopste versie 86,50 euro.
Meer informatie: www.schooldynamics.nl

Kunsthars kleurtjes
Eindeloos punten slijpen hoeft niet meer met Evolution, volgens Bic ‘een compleet nieuw concept’ voor kleurpotloden. Kunsthars is hier de vervanger voor hout en daarmee behoren splinterende potloden tot het verleden, zegt Bic. Op Belgische basisscholen wordt hier al volop mee gekleurd volgens woordvoerder Edwin Voeten. “Nederlandse scholen bestellen heel behoudend. Qua kleurmiddelen gewoon elk jaar hetzelfde.”
Meer informatie: via groothandels schoolbenodigdheden.

Knoflook en konijnen
Al jaren zijn ze bekend van toppers als de junior elektriciteitskist en de zonne-energiekist, nu komt Technokist met twee primeurtjes: een huisdierenkist en een woordenschatkist. De huisdierenkist bestaat nog slechts als prototype, maar er komen in elk geval verschillende soorten diervoer in en verschillende types kammen. Zodat kinderen iets leren over vachten en over hoe dieren verzorgd dienen te worden, zegt Fred Hagens van Technokist. De nieuwe kist hoort bij een lesmethode, maar die is waarschijnlijk niet voor september klaar.
De woordenschatkist werd ontwikkeld in overleg met docenten aan een zwarte school: “Het gaat om woordbegrip. Kinderen eten wel wortels, ze herkennen zo’n ding wel, maar weten niet hoe het heet. We willen het voorwerp koppelen aan een woord. Door middel van lotto, een kwartetspel en bijvoorbeeld een krop sla of een bol knoflook van kunststof in zo’n kist.”
Kosten: nog niet bekend
Meer informatie: Technokist, 0252 684445

In de pot piesen
Het is, zegt bedenker Guus Welling zelf, dé oplossing voor een van de grootste problemen van het onderwijs. En dan hebben we het dus over vieze (jongens-)wc’s. Met een plassticker in de pot, die ‘transformeert’ als er warme urine op komt, gaan jongens direct beter richten. “Tachtig procent minder naastplassen”, aldus bedenker Welling: “Er zijn nu al 1800 scholen die de stickers gebruiken en die roepen echt van halleluja.” Welling bedacht de sticker helemaal zelf, merkt tot zijn stomme verbazing dat er nog steeds onderwijzers zijn die er nog nooit van hebben gehoord, en staat op de beurs met de nieuwste ontwerpen. “Je kunt natuurlijk een Pokémon-achtig ding in de pot plakken, maar daar ben ik niet voor. Ik zoek het in de licht educatieve hoek. Voor de onderbouw bijvoorbeeld een beestje dat nadat je erop hebt geplast uit een ei komt en voor de bovenbouw iets stoerders, met een haai en een kameleon. Voor die groten moet het niet te kinderachtig zijn.” Let op: live demonstraties tijdens de NOT!
Kosten: voor 3,75 euro per pot krijgt een school twee keer per jaar nieuwe stickers.
Meer informatie: www.sprinkhaan.nl

Begeleiding op niveau
In peuterspeelzalen zijn al strengere eisen van kracht: daar moet een begeleider op ergonomisch verantwoorde ‘volwassen’ hoogte kunnen zitten terwijl er met kinderen wordt gewerkt. Het basisonderwijs zal wel volgen, denken ze bij Rolf, dus introduceert het bedrijf nu de Onderwijsbegeleidingstafel. De begeleider kan een eigen stoel aanschuiven, de kinderen zitten op lagere banken, iedereen blij. Tijdens de NOT verloot Rolf elke dag zo’n setje.
Prijs: vanaf 799 euro.
Meer informatie: Rolf Onderwijs bv. 0344 647647

De musical
Bij Benny Vreden bedenken ze al sinds 1969 musicals en driekwart van de groepen 8 in Nederland klopt voor hun eindmusical bij Benny aan. Die van dit jaar heet Switch! Op de NOT presenteert het bedrijf nog een noviteit: samen met de landelijke stichting tegen zinloos geweld werd een speciale musical over, jawel, zinloos geweld gemaakt: Stop! De Musical, heet die. Te koop in combinatie met een anti-pestproject. ‘Het is laatst weer gebeurd’, een ballade tegen zinloos geweld, zou wel eens een school-hitje kunnen worden, denkt Edith Peters van het bedrijf.
Kosten musical: 79,50 euro, daarna een klein bedrag per extra tekstboekje.
Meer informatie: www.bennyvreden.nl

Huisstijl
In het bedrijfsleven was een duidelijke huisstijl al jaren een ‘must’, maar scholen gaan daar ook steeds vaker mee aan de slag. De eigen naam, het speciaal ontworpen logo, keert terug op álle ‘uitingen’: van de schoolwebsite tot en met de mappen in de bibliotheek. “Versterkt de eenheid en uitstraling naar de buitenwereld”, zegt Erik Lenting van Plastimap.
Kosten: variabel
Meer informatie: www.plastimap.nl

Digital Class
Het schoolbord en het krijtje kunnen weg als Digital Class op brede schaal wordt ingevoerd. De docent werkt met een muispen op een lcd-scherm, de tekst en afbeeldingen worden via een beamer sterk uitvergroot geprojecteerd. De hele klas kan het zien, maar ook de (langdurig) zieke leerling die later de ‘opgeslagen’ les via internet thuis krijgt. Voordeel: leraar kan met z’n gezicht naar de klas blijven staan. Ander voordeel: de achtergrond kan variëren: ruitjespapier, blackboard of notenbalken, alles is mogelijk. Net als de projectie van een internetpagina of een eigen website, waar de docent dan met de muispen weer dingen aan toe kan voegen. Digitale media kunnen dus helemaal worden geïntegreerd in de les. Volgens de makers bij Hecla Professional leer je ‘in vijf minuten’ met het systeem werken. Op het Barlaeusgymnasium in Amsterdam hebben ze al ervaring, op de NOT is een digital class-lokaaltje ingericht.
Kosten: voor 2300 euro heb je een compleet systeem voor een klas.
Meer informatie: www.hecla.nl

Nooit meer punaises
In de woonbladen is het al een enorme hit, nu de scholen nog. Magneetverf op de muur en alle werkstukken en tekeningen blijven plakken zonder plakband en punaises. Drie lagen en dan gewone muurverf of behang erover heen. De nieuwbouw van het Coornhertlyceum in Haarlem heeft in alle lokalen vlakken met magneetverf. Geproduceerd middels een ‘geheim recept’ waarbij niet roestende ijzerdeeltjes met acryllatex zijn gemengd. Wel erg zwaar, zo’n pot verf. Op komst is ook het magneetkoord en printbare magnetische A4-vellen.
Prijs per liter: 46,50 euro.
Meer informatie www.activewall.nl

Zoek de onderdelen
Kwartetten blijft populair, en de varianten op het basisprincipe zijn inmiddels eindeloos. Heutink komt met het luxe uitgevoerde Completa, waarbij vier onderdelen van een product, samen het kwartet vormen. Kwartet ‘huis’ bestaat dus uit deur, raam, schoorsteen en dak.
Prijs: 37,50 euro
Informatie: www.heutink.nl

Wegen bouwen
Iedereen kent het houten Brio-treintje met de rails, nu zijn er straatplanken. Houten planken, zo lang als een A-viertje, waarmee een heel wegennet in de klas kan worden gelegd. Er zijn uitbreidingsstukken waarmee parkeerplaatsen, kruisingen en stoepen kunnen worden toegevoegd. Volgens de bedenkers zijn de houten planken goed te combineren met bestaand speelgoed als huisjes auto’s en lego, en is het materiaal bovendien ‘goed voor het ruimtelijk inzicht en niet zo statisch als een verkeerskleed’.
Basisset (twintig stuks) 54,70 euro.
Meer informatie: www.paulspeelgoed.nl

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.