• blad nr 2
  • 22-1-2005
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

“Ik ben niet zo iemand die bij tegenwind uit het lood raakt. Depressieve gevoelens zijn mij onbekend. Ik sta positief in het leven, geloof in mezelf, denk altijd vooruit en kan me gemakkelijk onthechten. Wat anderen zien als grote gebeurtenissen, waarvoor je veel rust moet nemen om eroverheen te komen, zie ik als leermomenten die bijdragen aan mijn ontwikkeling als mens.”
De afgetreden staatssecretaris van Onderwijs Annette Nijs in Opzij, januari

Tegen de verwachting in blijken leerlingen van categoriale mavo’s niet beter, maar ook niet slechter te presteren dan de leerlingen van scholengemeenschappen. Ze blijven even vaak zitten en ze halen gemiddeld gelijke cijfers voor het examen.
Elsevier, 15 januari

De plannen van minister Van der Hoeven (Onderwijs) om de vorming van witte en zwarte scholen tegen te gaan, kunnen in de praktijk leiden tot discriminatie. Die conclusie trekt het Nederlands Juristencomité voor de mensenrechten (NJCM). Volgens de juristen brengen de eisen die Van der Hoeven wil stellen aan oprichting van nieuwe scholen, de vrijheid van richting in het gedrang. Een nieuwe school mag van haar niet meer dan tachtig procent achterstandsleerlingen hebben. De mogelijkheden om nieuwe islamitische of hindoescholen op te richten worden hierdoor beperkt.
Goudsche Courant, 15 januari

Leerlingen van een zelfstandig gymnasium doorlopen in vergelijking met het vwo aan scholengemeenschappen sneller de bovenbouw. Bovendien halen ze een hoger examencijfer, gemiddeld voor alle vakken. Dat heeft een prijs: in de onderbouw is het percentage zittenblijvers beduidend hoger. (..) De beste leerlingen in de klassieke talen blijken niet op de zelfstandige gymnasia te zitten. Bij de toptien voor de examencijfers over drie jaar staan negen scholengemeenschappen.
Elsevier, 15 januari

In meer dan de helft van de stagecontracten tussen bedrijven, regionale opleidingencentra en scholieren staat dat de werkgever niet aansprakelijk is voor letsel of schade die de stagiair kan oplopen. Deze passage is in strijd met het burgerlijk wetboek. Dit staat in een rapport van de Jongerenorganisatie beroepsonderwijs, dat vandaag verschijnt.
Trouw, 17 januari

Het aantal berovingen van scholieren is in Amsterdam dankzij een speciale aanpak van de politie fors gedaald. Met name in de pauzes en vlak voor en na schooltijd worden leerlingen door straatrovers en zakkenrollers beroofd van hun spullen, vooral mobiele telefoons en geld. De Amsterdamse politie heeft nu een specifiek programma ontwikkeld om de criminelen op de huid te zitten en zo te voorkomen dat nietsvermoedende leerlingen nog vaker slachtoffer worden. De eerste inspanningen zijn zeer hoopgevend, want het aantal berovingen van scholieren in Amsterdam-Zuid is met maar liefst tachtig procent afgenomen sinds onder meer motoragenten rondom scholen patrouilleren.
De Telegraaf, 17 januari

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.