• blad nr 2
  • 22-1-2005
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

In een tentje voor de school

In het Belgische Gent kampeerden ouders voor de school van hun keuze om een plek te bemachtigen voor hun kind. Vorig jaar heeft de Vlaamse regering besloten om de wachtlijsten voor basisscholen af te schaffen. Op de eerste schooldag van het jaar kan iedereen zich inschrijven voor het volgend schooljaar. De maatregel is genomen om iedereen evenveel kansen te geven. Alleen wanneer de school vol is mag een leerling geweigerd worden.
Op deze manier hoopt Vlaanderen het ontstaan van zwarte en witte scholen tegen te gaan. Allochtone ouders weten meestal niet dat je een kind al vanaf de geboorte op een wachtlijst moet zetten. Het Nieuwsblad meldt dat de Gentse wethouder van onderwijs, de sociaal-democratische Rudy Coddens, ondanks de chaotische taferelen die er vorig jaar ook in Brussel waren positief blijft over het besluit. In Gent zijn vooral de freinetscholen heel populair. Voor nieuwe leerlingen zijn er duizend plaatsen beschikbaar, terwijl broertjes en zusjes van de zittende leerlingen voorrang hebben.
De ouders die al twee dagen voor de school openging voor een freinetschool kampeerden, wonen op slechts vijftig meter afstand van de school, maar door de nieuwe maatregel zijn ze niet verzekerd van een plekje. Coddens gaf toe dat het besluit zo moet worden verruimd dat buurtkinderen voorrang krijgen. Daar hebben de ouders dit jaar nog niets aan. In Brussel is de stormloop op basisscholen het gevolg van een tekort aan scholen waar in het Nederlands wordt lesgegeven.

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.