• blad nr 22
  • 18-12-2004
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

De gemeente gaat met de Amersfoortse middelbare scholen in gesprek over het klimaat voor homo’s tussen hun muren. Bovendien wordt hun gevraagd wat ze doen aan voorlichting. Homo-organisatie Wham merkt een afnemende tolerantie tegenover homo’s op. Deze week bepaalde een raadsmeerderheid dat met dat signaal iets moet worden gedaan.
Utrechts Nieuwsblad, 3 december

Leerlingen die van sport houden, zijn het best af op het Echnatoncollege in Almere. Volgens een vakjury is dit de meest sportvriendelijke school van Nederland. Deze uitverkiezing is een onderdeel van het Europees jaar van opvoeding door sport.
Algemeen Dagblad, 3 december

In 2011 zit bijna een kwart van de Twentse basisscholen zonder directeur. Dat blijkt uit het meest recente arbeidsmarktonderzoek in deze regio. De situatie in Twente is zorgelijker dan elders in het land. Dat komt doordat het personeel hier sterker is vergrijsd. Over zeven jaar is tachtig procent van de huidige schoolleiders gestopt met werken.
De Twentsche Courant Tubantia, 6 december

Onderzoek moet uitwijzen of er plaats is voor regionale opvang voor leerlingen die op school niet te handhaven zijn. De scholen in Ede en de gemeente Ede voeren de peiling naar zo’n time-outproject uit. Scholen in De Vallei tellen naar schatting enkele tientallen leerlingen met ernstige gedragsproblemen.
De Gelderlander, 6 december

Er heerst een Thatchereske obsessie – zo alomtegenwoordig in West-Europa – voor de zogenaamde nuttige beroepsstudies als economie, recht en technische studies. En dit gaat gepaard met bezuinigingen op zo’n beetje alles wat bijdraagt aan een groter cultureel, sociaal en historisch begrip. Hier ligt de werkelijke naïviteit, de ware zelfgenoegzaamheid en de oppervlakkigheid die zoveel schade hebben aangericht. Geschiedenis en de geesteswetensachappen krijgen steeds minder geld, wat een vorm van culturele zelfmoord is. Het is voldoende om ministers van Onderwijs en politici in het algemeen elk recht te ontzeggen krokodillentranen te huilen om de plotselinge opkomst van een nieuwe barbarij, filisterij en fanatisme.
Hoogleraar Jonathan Israel in NRC Handelsblad, 11 december

Het confessioneel onderwijs moet zich opnieuw bezinnen op zijn identiteit. Godsdienstles is er gemarginaliseerd: docenten doen hun werk in een ‘professioneel isolement’ en wie een onvoldoende haalt voor het vak hoeft nooit te vrezen dat hij blijft zitten. Dat schrijven de onderzoekers B. de Reuver en S. Vervaecke in het rapport ‘Duivelskring of nieuw elan?’, dat ze schreven in opdracht van het bisdom Haarlem.
Trouw, 13 december

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.