- blad nr 12
- 16-6-2001
- auteur . Overige
- Redactioneel
Voorstellen commissie-Donner
*De wao blijft alleen bestaan voor mensen die echt nooit meer kunnen werken. De overige arbeidsongeschikten moeten op zoek naar een andere baan. Waošers krijgen tot hun 65ste een uitkering van zeventig procent van het laatstverdiende loon. Nu is de uitkering gemiddeld zošn zestig procent.
*Voor alle andere werknemers is de werkgever verplicht passend werk te zoeken. Dat werk mag niet minder betalen dan zeventig procent van het laatstverdiende loon. Gedurende maximaal twee jaar betaalt de werkgever het loon door.
*Arbeidsongeschikten moeten zelf ook actief op zoek naar vervangend werk. De werknemer is verplicht een redelijk aanbod van de werkgever te aanvaarden, tenzij het salaris onder zeventig procent van het oude loon ligt. Als hij die baan wel accepteert, moet de werkgever het salaris gedurende een aantal jaren aanvullen. Als een werknemer een redelijk aanbod weigert en er na twee jaar nog niet in is geslaagd een andere baan te vinden, belandt hij in de ww en kan uiteindelijk ook in de bijstand terechtkomen.
*Het moment van de wao-keuring ligt niet meer vast. Nu worden zieke werknemers na een jaar ziekte gekeurd. Volgens de commissie kan die keuring in gevallen waarbij vroeg duidelijk is dat een werknemer Œduurzaam arbeidsongeschiktš is, ook al na drie maanden plaatsvinden.
*De Pemba-wet wordt afgeschaft. Deze wet is in 1996 ingevoerd en legt de verantwoordelijkheid voor de kosten van de arbeidsongeschiktheid bij de werkgever. De ziektekostenpremies die werkgevers betalen, nemen toe naarmate het aantal arbeidsongeschikten stijgt. Hierdoor zouden bedrijven meer moeite doen om ziekteverzuim te voorkomen. De commissie vindt het opleggen van hogere premies echter teveel van het goede omdat werkgevers straks ook al twee jaar lang het loon moeten doorbetalen.
*De voorstellen gelden alleen voor nieuwe gevallen. De rechten van bestaande waošers blijven intact.