• blad nr 12
  • 16-6-2001
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

Nog geen investeringsplan

Minister Hermans zal geen meerjarig investeringsplan indienen bij de Tweede Kamer. Tijdens de behandeling van de begroting, vorig jaar november, werd er nog fel gedebatteerd in de Kamer over de noodzaak van zo¹n plan. Hermans liet toen weten dat hij het voorjaar niet zou halen, maar dat het plan er in de zomer zeker zou zijn. Daar kon de Kamer mee leven. Nu de extra investeringen voor dit jaar en voor 2002 bekend zijn geworden, is een meerjarenplan ineens minder urgent. De PvdA vindt het best dat het tot prinsjesdag duurt voor de beleidsplannen bekend zijn, maar het blijft de vraag of die verder zullen reiken dan deze kabinetsperiode. De VVD is daar geen voorstander van. Op dit moment zijn er wel besprekingen gaande tussen de organisaties van werknemers in het onderwijs, de werkgevers en de minister over de besteding van de extra investeringen voor het personeel.
De hogescholen zijn erg ontevreden over het deel dat zij krijgen van de extra miljarden. Omdat er minder studenten zijn gaan studeren dan verwacht, worden de hogescholen allereerst gekort met 128 miljoen gulden. Voor de verbetering van de positie van de werknemers zijn er enkele tientallen miljoenen extra, maar dat vinden de hogescholen te weinig. Bovendien is er geen extra geld voor de lerarenopleidingen die door het studententekort nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.