• blad nr 12
  • 16-6-2001
  • auteur T. Snel 
  • Redactioneel

 

Bve-raad bepleit nieuwe wet voor educatie en beroepsonderwijs

De Bve-raad vindt dat er een compleet nieuwe Wet educatie en beroepsonderwijs moet komen, al functioneert de oude wet pas vijf jaar. De Web voldoet niet.

De Wet educatie en beroepsonderwijs (Web) is in elkaar gezet toen de vorming van regionale opleidingscentra nog moest plaatsvinden. De roc¹s zijn er nu en daarmee kan een groot deel van de Web worden weggegooid, constateert een projectgroep van de Bve-raad. De Web maakt het onmogelijk samen te werken met een ander roc, met een centrum voor vakopleidingen of een praktijkcentrum. De projectgroep die de afgelopen twee jaar de Web heeft geëvalueerd, komt tot de conclusie dat er een compleet nieuwe Web moet komen. Dat meldt Bve Radius, het blad van de Bve-raad.
De voorzitter van de projectgroep, Van Nieuwkerk, noemt het bijna dramatisch hoe op de volletijd mbo-opleidingen het onderwijs is teruggebracht tot functiegerichte opleidingen. Terwijl de markt schreeuwt om breed opgeleide medewerkers. ŒWe hebben ons te passief neergelegd bij de inhoud van de eindtermen¹, zegt bestuurslid Leo Lenssen van de Bve-raad. ŒDaarmee hebben we ons medeschuldig gemaakt aan oud onderwijs dat verpakt werd in nieuwe zakken. Er zijn nog altijd scholen die letterlijk hetzelfde programma uitvoeren als voor de Web. Dat kan natuurlijk niet.¹

Geen controle
De gemeenten bepalen hoeveel geld er wordt uitgetrokken voor bijvoorbeeld volwasseneneducatie. In lang niet alle gevallen gebeurt dat op een goede manier. De gemeenten worden op geen enkele manier gecontroleerd. Ze mogen het geld zelfs aan compleet andere doelen besteden dan aan educatie. De Bve-raad vindt dat de educatiegelden rechtstreeks naar de roc¹s moeten. Ook meent de Bve-raad dat het aantal landelijke organen beroepsonderwijs terug kan worden gebracht van twintig naar vier. Het is een gevoelig punt, omdat in de landelijke organen de sociale partners hun invloed op het beroepsonderwijs uitoefenen. De Bve-raad kan maar tot één conclusie komen: er moet een compleet nieuwe wet komen. ŒDe structurele weeffouten zijn niet te repareren met een tekstwijziging hier of daar¹, zegt Lenssen.
Een onafhankelijke stuurgroep die het ministerie adviseert, komt deze maand eveneens met een evaluatie van de Web. Volgens de Bve-raad staat daarin een groot aantal dezelfde radicale aanbevelingen. De Tweede Kamer buigt zich in 2002 over de wet.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.