• blad nr 17
  • 9-10-2004
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

Steeds meer Nederlanders volgen in ons land onderwijs. In acht jaar is het aandeel met een kwart gestegen. De grensgemeente Maaseik is de grootste trekpleister: in 2002/03 staken 1501 leerlingen dagelijks de grens over. In het schooljaar 2002/03 studeerden 17.632 Nederlanders in Vlaanderen en 3595 Vlamingen in Nederland. Een onevenwichtige verhouding die de laatste jaren nog is versterkt.
De Standaard, 23 september

Koos van der Steenhoven en zijn wantrouwige departement moeten elkaar nog leren begrijpen. Met kerst vorig jaar gaf de secretaris-generaal iedere ambtenaar een cd met muziek van Bach. Zijn mailbox liep vol met reacties, waaruit hij verbaasd citeerde tijdens zijn interne nieuwjaarstoespraak. ‘Hoe haalt u het in uw hoofd dat u die verschrikkelijke muziek van Bach aan ons cadeau doet.’
Profiel secretaris-generaal ministerie van OCW, NRC Handelsblad, 27 september

Verrast keek minister Van der Hoeven van Onderwijs gisteren op tijdens haar werkbezoek aan de katholieke pabo Zwolle. Acht studenten van het mannelijk geslacht kwamen haar uitleggen wat ze van het onderwijs in het algemeen en hun eigen opleiding vinden. De pabo’s worden in de regel bevolkt door veel, heel veel meisjes. Maar de katholieke pabo aan de Ten Oeverstraat is plotsklaps in trek bij jongens. ‘Het softe imago van het onderwijs is eraf.’
De Stentor, 28 september

Een speciale spijbelrechter vormt een geducht wapen in de strijd tegen notoire spijbelaars. Dit blijkt uit de eerste resultaten van een opmerkelijke aanpak in Twente om harder op te treden tegen hardnekkig schoolverzuim. Zo gauw leerplichtambtenaren notoire spijbelaars betrappen, komen ze binnen een maand al voor de rechter tijdens een speciale spijbelzitting. In andere delen van ons land duurt het soms meer dan een half jaar voor een kantonrechter de spijbelaar aanpakt, als het al gebeurt.
De Telegraaf, 4 oktober

De coalitie dacht de zaak te redden door een miljard euro aan versoepelingen af te dwingen. Het kabinet is daarmee akkoord gegaan. Maar paradoxaal genoeg heeft deze uitkomst er alleen maar toe geleid dat partijen zich vaster dan ooit hebben ingegraven in de eigen stellingen. De rampzaligste uitkomst zou zijn als partijen zich in hun gelijk vastbijten. De vakbeweging zal dan proberen de gevolgen van de kabinetsplannen op de werkgever te verhalen. Dat betekent dat niet alleen het beoogde effect (namelijk minder vroeg met pensioen gaan) teniet wordt gedaan, maar ook een aanzienlijke verhoging van de loonkosten.
Trouw, 4 oktober

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.