• blad nr 13
  • 26-6-2004
  • auteur . Overige 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwsoverzicht

Veel scholen in Nederland houden Yu-Gi-Oh buiten de deur. De jongste rage onder kinderen van zes tot vijftien jaar leidt tot onrust en tot ongewenst gedrag van de kinderen: schreeuwen, pesten, stelen en liegen.
Algemeen Dagblad, 11 juni

Veel platte daken van publieksgebouwen lopen kans in te storten bij hevige regenval. Uit een inventarisatie van de VROM-inspectie in ruim tachtig procent van de gemeenten blijkt dat de platte daken van 6345 gebouwen mogelijk onveilig zijn.
Dagblad van het Noorden, 13 juni

Het hoogste niveau van het vmbo, de theoretische leerweg, moet worden aangepast of afgeschaft. De opleiding leidt te weinig op voor het beroepsonderwijs. Dat vinden de voorzitter van de schoolmanagersvereniging in het voortgezet onderwijs en directeuren in deze sector.
Trouw, 15 juni

“Alle problemen die allochtone beginnende leerkrachten in hun werk tegenkomen, worden versmald tot één aspect: hun etniciteit. Over hun vakbekwaamheden wordt niet gerept. ‘Problemen met het Nederlands? Dat komt omdat het niet je moedertaal is’. ‘Problemen met ouders? Dat komt omdat ze jou niet accepteren’. Dat vind ik iets te makkelijk. Mijn ervaring is dat alle beginnende leerkrachten tegen dezelfde soort problemen aanlopen.”
De Turkse lerares Hafize Topcu in NRC Handelsblad, 19 juni

De tweehonderd basisscholen in Amsterdam hebben samen voldoende capaciteit om de ruim 57.000 basisschoolkinderen in de stad op te vangen. Het probleem is dat relatief veel ouders een voorkeur hebben voor een beperkt aantal scholen. Simpel gezegd: de dertig witte scholen in de stad hebben lange wachtlijsten, de gemengde scholen korte wachtlijsten en de zwarte scholen hebben geen wachtlijsten.
Het Parool, 19 juni

De eerste prenatale inschrijving is binnen op de Tweede daltonschool in Amsterdam Oud-Zuid. Dat is kenmerkend voor het jaarlijks terugkerende verschijnsel: de race om een plaatsje op een geschikt geachte basisschool.
Het Parool, 19 juni

Het centraal eindexamen in mei verdwijnt. Leerlingen mogen voortaan al eerder in het schooljaar examen doen in de vakken waarin ze goed zijn. Scholen krijgen de vrijheid daar zelf over te beslissen. Het is nog niet duidelijk wanneer de scholen de nieuwe vrijheid krijgen.
Algemeen Dagblad, 19 juni

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.