• blad nr 13
  • 26-6-2004
  • auteur G. van der Mee 
  • Redactioneel

 

Iedereen vol lof over Rutte

Hij weet niets van de portefeuille Onderwijs, toch is iedereen hoopvol gestemd over de benoeming van Mark Rutte (37) tot staatssecretaris op OCW. Hij was voor de VVD staatssecretaris op Sociale Zaken en in die functie, waarmee hij in 2002 begon, heeft hij nog geen vijanden gemaakt. Integendeel, iedereen is vol lof over hem, hij wordt ‘charmant’ genoemd ‘gedreven’ en ‘sociaal vaardig’. Hij lijkt in alles het tegendeel te zijn van zijn voorgangster Annette Nijs, die een spoor van boze ambtenaren en bestuurders achter laat. In een ver verleden, 1988, volgde Rutte Nijs ook al eens op als voorzitter van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, die toen met ruzie uit elkaar was gevallen.
Na zijn studie geschiedenis werkte hij bij Unilever waar hij onder meer directeur personeelszaken was.
Met de keuze voor Rutte koos de VVD-top voor een ‘stijgende ster’ in de politiek, iemand die er niet tegenop ziet om te beginnen op een ministerie waar de crisis nog volop aan de gang is. Het Kamerlid Clemens Cornielje, nu voorzitter van de onderwijscommissie en al jaren onderwijsspecialist voor de VVD werd opnieuw gepasseerd voor het staatssecretarisschap. Dat gebeurde al twee keer eerder, maar nu wist echter iedereen zeker dat hij het niet zou worden. Hij had zich twee maanden geleden openlijk voorstander betoond van artikel 23 waarin de godsdienstvrijheid in het onderwijs is geregeld. Daarmee was hij te veel richting CDA geschoven, terwijl de VVD een duidelijk liberale waakhond naast Van der Hoeven wil. Volgens het Algemeen Dagblad gaat Cornielje zich nu kandidaat stellen voor een burgemeesterschap.
Rutte erft de portefeuilles hoger onderwijs en beroepsonderwijs van Nijs.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.