• blad nr 13
  • 26-6-2004
  • auteur R. Sikkes 
  • Redactioneel

 

AOb eist behoud van werk

Door de bezuiniging van honderd miljoen op de onderwijsachterstanden zullen naar schatting 3500 banen geschrapt worden in basis- en voortgezet onderwijs. Omdat over een paar jaar deze mensen weer nodig zijn om tekorten op te vangen, eist de Algemene Onderwijsbond een werkgelegenheidsgarantie voor al deze mensen tot en met 2007.

“Het is werkelijk ongelofelijk dat het kabinet deze mensen op straat wil zetten en denkt dat ze dan wel behouden zullen blijven voor het onderwijs”, aldus bestuurder Liesbeth Verheggen. “En eindelijk wordt het ook bij de minister duidelijk dat wat zij in de begroting heeft aangekondigd als een efficiencymaatregel voor de gemeentelijke bureaucratie, gewoon zal leiden tot een ordinaire bezuiniging op mensen die voor de klas staan.”
Het gaat naar schatting om 2000 volledige banen in het basisonderwijs en 1500 in het voortgezet onderwijs. Een aantal schoolbesturen en gemeenten – want zij beheren immers de subsidiepot voor onderwijsachterstanden - neemt een voorschot op de aankondigde bezuinigingen door nu al mensen te plaatsen in het risicodragend deel van de formatie (rddf), de voorpost voor ontslag. Maar een meerderheid van de gemeenten heeft nagelaten om overleg te voeren over de gevolgen van deze bezuinigingen en voert de maatregel gewoon uit door het schrappen van subsidie aan schoolbesturen.
Helemaal wonderlijk vindt Verheggen dat de club van gemeenten, de VNG, helemaal niet wil praten over een sociaal plan. “Alsof ze er helemaal niets mee te maken hebben, terwijl zij daar echt een rol in vervullen. Wij zullen dan ook voor elk lid elke rddf-plaatsing toetsen, of alle procedures rondom de onderwijsachterstanden goed zijn uitgevoerd en de rddf-plaatsing rechtmatig is. Wij denken van niet, want zowel gemeenten als schoolbesturen hebben nauwelijks overleg gevoerd.”
Eigenlijk is een sociaal plan niet langer nodig. “Al deze mensen moeten een werkgelegenheidsgarantie krijgen tot en met 2007”, vindt Liesbeth Verheggen. Dat moet de vorm krijgen van een tijdelijke frictie-opslag van een paar procent op de personeelsformatie. “Ze mogen niet verloren gaan voor het onderwijs, waar over een paar jaar weer flinke tekorten zullen zijn. Het is zo cynisch dat de minister zegt dat ‘de werkgelegenheidsvooruitzichten voor deze mensen gunstig zijn’ vanwege de voorspelde tekorten, maar dat zij nu op straat komen te staan.”
Verheggen heeft geen goed woord over voor de rol van de minister als het gaat om het imago van het leraarsberoep. “Het arbeidsmarktbeleid van Van der Hoeven is totaal contraproductief. Zij maakt werken in het onderwijs onaantrekkelijk door mensen onzeker te maken over hun baan. Zoiets werkt jaren door, terwijl we weten dat er vanaf 2007 een pensioengolf aankomt. En het idee dat de sector onderwijs gespaard is bij de bezuinigingen, zoals Van der Hoeven vorig jaar bij de begroting aankondigde, is een loze belofte geweest. Blijkbaar heeft zij geen enkele positie in het kabinet.”

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.