• blad nr 12
  • 12-6-2004
  • auteur R. Sikkes 
  • Commentaar

 

Belofte en bedrog

Weet u het nog? Blijmoedig als immer presenteerde Maria van der Hoeven vorig jaar op prinsjesdag de begroting. Kijk eens, 700 miljoen méér voor onderwijs. Als bewijs dat Balkenende II écht gelooft in investeren in de kenniseconomie.
Maar wie in het onderwijs gelooft dat nog? De praktijk van alledag laat een heel ander beeld zien.
Op het mailadres actie@aob.nl komen de laatste dagen allemaal voorbeelden binnen van de gevolgen van overheidsmaatregelen of instellingen en schoolbesturen die flink het mes zetten in de begroting. Het gaat om problemen met de invalregelingen, het schrappen van kinderopvang, het vervangen van docenten door instructeurs en assistenten, grotere klassen , id-ers die op straat komen te staan, Oalt-docenten die hun afscheid voorbereiden.
Het is pas het begin van de inventarisatie van de AOb om te kijken hoe alle geknibbel en geknabbel aan de onderwijsbegroting op de werkvloer uitpakt.

Als geheugensteuntje even wat het kabinet allemaal besloten heeft als het gaat om de werkgelegenheid in het onderwijs:
· Schrappen Oalt: 1700 banen verdwijnen zonder meer
· Schrappen 100 miljoen bij onderwijsachterstanden, kabinet zegt dat dit opgelost moet worden door bij gemeenten in bureaucratische procedures te snijden, gemeenten bezuinigen echter op personeel op scholen
· Schrappen id-banen: van de 9700 zullen er duizenden verdwijnen
· Schappen deel budget inburgering en overhevelen naar particuliere aanbieders, volgens de BVE-Raad staan daardoor 7000 banen op het spel

De onzekerheid die al die maatregelen teweeg brengen is in het hele onderwijs voelbaar. Om eventuele klappen bij de onderwijsachterstanden voor te zijn, heeft bijvoorbeeld de gemeente Den Haag 450 mensen in het risicodragend deel van de formatie gezet. Op alle regionale opleidingencentra circuleren scenario’s om fors te snijden in het personeelsbestand. Vooral op de educatie-afdelingen is de onzekerheid onder het personeel enorm. Het gevolg is dat het beeld van het onderwijs als werkgever een enorme deuk oploopt. Je groeit in het onderwijs, maar duizenden vliegen er uit.

Langzaam aan wordt pijnlijk duidelijk dat de aangekondigde investeringen in onderwijs een mooi-weer-verhaal waren, zoals de AOb gelijk bij de presentatie van de begroting al voorspelde. En het gaat veel verder. Zo blijkt dat er voor veel maatregelen ook helemaal geen helder plan bestaat, zoals bij de vermindering van achterstandsgelden. Bovendien dat een sociaal plan niet eens in de kosten is meegenomen. Dat elke coördinatie in het kabinet ontbreekt, wordt ook steeds duidelijker. Want bij het inburgeringsbeleid worden maatregelen uitgebroed, maar dat de consequenties voor het onderwijsbeleid niet zijn doordacht. Tel daar nog eens bij op dat Zalm en Balkenende ondertussen al het onderwijspersoneel op de nullijn hebben gezet, foute keuzen maken bij de aanpassing van de regelingen voor vervroegd uittreden. De investeringsbelofte is gewoon bedrog geweest. Balkenende II ontpopt zich als een als een duister beleggingsfonds dat miljoenen winst belooft, maar mensen met een torenhoge schuld achterlaat.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.