- blad nr 12
- 12-6-2004
- auteur D. van 't Erve
- Redactioneel
Bezuiniging op achterstandsbeleid kost toch personeel
Met het vaststellen van de begroting heeft de Tweede Kamer ook de bezuiniging van 100 miljoen euro op het achterstandsbeleid goedgekeurd. Minister Van der Hoeven verdedigde het toen met het argument dat er toch heel wat aan de gemeentelijke strijkstok blijft hangen. Door efficiënter te werken, kan de bezuiniging volgens haar worden uitgevoerd zonder ingrijpende gevolgen. “Maar nu blijkt de rekening toch geheel op het bordje van de scholen te komen”, verklaart AOb-bestuurder Liesbeth Verheggen. “In het overleg met het ministerie over de gevolgen ontbrak zelfs de Vereniging van Nederlandse gemeenten en begon de minister met de zin dat het salaris van onderwijspersoneel de grootste kostenpost is. De minister belooft dus in de Tweede Kamer dingen die ze niet kan waarmaken.”
Hoewel de bezuiniging pas volgend schooljaar wordt uitgevoerd, werpt die al wel haar schaduw vooruit. Scholen moeten er bij de planning van het personeelsbeleid immers nu al rekening mee houden. “Zonder overleg sturen gemeentes brieven waarin ze scholen opdragen personeelsleden in het rddf-deel te plaatsen, zodat ze volgend jaar ontslagen kunnen worden. Het hele oalt-drama wordt gewoon herhaald”, zegt Verheggen. Nog voordat de wet erdoor was om het onderwijs in allochtone talen (oalt) af te schaffen, drong de minister aan op het plaatsen van de oalt-leerkrachten in het risicodragend deel van de formatie (rddf). In een kort geding kreeg de minister gelijk, waardoor 1500 oalt-leraren per augustus op straat staan.
Afbraakbeleid
Binnenkort is er opnieuw overleg met het ministerie over de gevolgen van de bezuinigingen en eventuele oplossingen zoals een sociaal plan. “We willen pas weer praten als het ministerie met de VNG om de tafel heeft gezeten. Want daar, bij de gemeenten, zouden de bezuinigingen plaatsvinden en daarover moet dan ook duidelijkheid komen. De grondslag voor ontslag van personeel op school ontbreekt nu volledig.” Pas als er meer duidelijk is, wil de AOb verder praten over een sociaal plan. “De minister heeft het over ‘frictiewerkloosheid’. Wij zeggen dan: houd die mensen gewoon in dienst als je toch denkt dat het tijdelijk is. Zeker als je kijkt naar de prognoses: in 2007 staan het basisonderwijs ernstige tekorten te wachten.”
De AOb is samen met andere onderwijsorganisaties bezig om ook de Tweede Kamer tot andere gedachten te brengen. Want niet alleen de bezuiniging op het achterstandsbeleid, maar ook het afschaffen van het oalt-budget, het schrappen van de ID-banen en de bezuinigingen op educatie zorgen voor onrust. Afbraakbeleid, zo meent Verheggen. “De reacties van scholen spreken voor zich: de groepen worden groter, de werkdruk stijgt. Het is een illusie te denken dat je met minder mensen meer kunt. Door te laten zien wat de consequenties zijn, hopen we dat de Tweede Kamer ergens anders gaat bezuinigen.”