• blad nr 12
  • 12-6-2004
  • auteur Y. van de Meent 
  • Redactioneel

 

Inspectie belooft beterschap bij controle op schorsing

Met de introductie van een speciaal formulier wil de inspectie de controle op verwijderingen en schorsingen verbeteren. Deemoedig bekende inspecteur-generaal Kete Kervezee dat de inspectie inderdaad wel wat steken had laten vallen bij de controle op het van school sturen van leerlingen in het voortgezet onderwijs.

Uit een onderzoek van het weekblad Elsevier samen met het tv-programma Editie NL (RTL 4) kwam naar voren dat vorig jaar 426 leerlingen definitief van school zijn verwijderd, 2845 leerlingen werden geschorst. Scholen zijn verplicht dit met redenen omkleed te melden bij de inspectie, maar in de helft van de gevallen was dat niet gebeurd. In een gesprek met de Tweede Kamer liet Kervezee weten dat ze de cijfers preciezer had moeten bijhouden, maar omdat de inspectie bezig was met een nieuwe manier van melden, was dit erbij ingeschoten. Ze beloofde onmiddellijk beterschap: per 1 augustus komt er een nieuw formulier waarmee scholen schorsing of verwijdering moeten melden.
Na analyse van de cijfers concludeert Elsevier (29 mei) dat het merendeel van de schorsingen en verwijderingen plaatsvindt op vmbo- en praktijkscholen. Als reden wordt ‘wangedrag’ het meest genoemd, daarna volgen ‘geweld’ en ‘diefstal’. ‘Geweld tegen docenten’ kwam als reden voor wegsturen op één school in 2003 negen keer voor.
Verwijderen van echte lastpakken is voor scholen vaak een probleem. Zij moeten voor een vervangende school zorgen. Vanaf 2007 heeft minister Van der Hoeven een oplossing voor 4500 leerlingen met ernstige gedragsproblemen. Zij kunnen drie tot vier maanden in een aparte voorziening worden geplaatst. Daarnaast komen er duizend extra plaatsen in het zmok-onderwijs (zeer moeilijk opvoedbaren).
De hoeveelheid schorsingen en verwijderingen hangt vaak nauw samen met het beleid van de school. Er zijn namelijk scholen die schorsing geen adequate straf meer vinden en een leerling bijvoorbeeld in een time-outklas plaatsen.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.