- blad nr 12
- 12-6-2004
- auteur G. van der Mee
- Redactioneel
Sanering educatie sleept beroepsonderwijs mee
Omdat er nog steeds geen zicht is op bijstelling van de maatregelen, zijn sommige roc’s al bezig met het afbouwen van de opleidingen voor inburgering. In een laatste poging het tij te keren beschrijft de Bve-raad in een brief aan de Tweede Kamer wat de gevolgen zijn van het afbreken van de educatietak. De raad wil een ander scenario waarbij het rijk de financiële gevolgen voor zijn rekening neemt.
De afbouw is noodzakelijk door een bezuiniging op het inburgeringsbudget met 55 miljoen euro. Daarnaast wordt de gedwongen winkelnering bij de roc’s afgeschaft en kan de inburgeraar al in 2006 zelf bepalen waar hij op cursus gaat. Er wordt 70 miljoen overgeheveld naar de begroting van Justitie, terwijl er op de roc’s nog steeds behoefte is aan tweedetaalonderwijs voor allochtone jongeren. In het grotestedenbeleid is het educatiebudget van 74 miljoen euro per 2006 niet langer geoormerkt: het komt onder de noemer ‘brede doeluitkering’ te vallen.
Door al deze maatregelen is het voor de roc’s uit bedrijfseconomisch oogpunt niet langer mogelijk de educatie te handhaven. Zevenduizend arbeidsplaatsen dreigen daardoor verloren te gaan. Het zou het einde betekenen van de jarenlange ervaring met inburgering. Doorstroming naar andere opleidingen en begeleiding naar werk komen in gevaar.
Op basis van het wachtgeldconvenant ‘De jaren tellen’, dat de Bve-raad in 1997 met het ministerie afsloot, moeten de roc’s zelf opdraaien voor de wachtgeldkosten. Alles bij elkaar, zo berekende de Bve-raad, gaat dit zo’n 800 miljoen euro kosten. En daarmee gaat de opheffing van de educatie ook nog eens ten koste van het beroepsonderwijs.
De Bve-raad wil met de Tweede Kamer praten over een heel ander scenario. Als het kabinet zijn maatregelen wil doorzetten, zou het ook de materiële gevolgen voor zijn rekening moeten nemen. Daarnaast zou de hele operatie uitgesmeerd moeten worden over de periode van 2005 tot 2009. De roc’s kunnen dan jaarlijks hun activiteiten met een kwart verminderen. Het gaat dan om de kosten van wachtgeld, reorganisatie en langlopende verplichtingen als huisvesting.
De geplande Kamervergadering van Justitie over inburgering ging op 7 juni niet door en werd verplaatst naar 21 juni.
Gerrit Stemerding, bestuurder van de AOb, had liever iets meer daadkracht gezien van de Bve-raad: “Het is goed dat ze deze brief gestuurd hebben naar de Kamer, maar er wordt in feite een overgangsmaatregel in voorgesteld waarbij de educatie tenslotte verdwijnt uit de roc’s. Volgens mij is het beter wanneer ze samen met anderen tegen de maatregelen zelf ingaan omdat die in feite het bestaansrecht van alle roc’s aantasten. Ze zouden iets meer daadkracht kunnen tonen om het tij alsnog te keren. Wij hebben onze leden in de bve opgeroepen om e-mails naar de Kamer te sturen waarin concrete voorbeelden gegeven worden van hun werk. Om duidelijk te maken dat achter de abstracte getallen, 7000 banen die verdwijnen en 800 miljoen euro verlies, het gewone handwerk schuil gaat wat in een paar jaar tijd dreigt te verdwijnen.