- blad nr 8
- 17-4-2004
- auteur T. van Haperen
- Column
Fraude
Hoe dat dan gaat? Een representatief voorbeeld. Met een goede havo-leerling baken ik een onderwerp af en we maken een indeling. Na een paar weken vraag ik naar de vorderingen. Waar blijft het product? Computer kapot, gerepareerd inmiddels, ze mailt, mailbox doet het niet, printer naar de sodemieter en uiteindelijk ontwijkt ze me door te spijbelen. Naar huis bellen, straf en daar zijn ineens tien pagina’s. Toevallig ben ik net veel met dat onderwerp bezig en herken de goed geschreven teksten. Allemaal letterlijk van www.dnb.nl. There we go again… ze kleurt, hangt een jankverhaal op. Als ze schrijft zit haar vader er naast, die vindt niks goed, daar wordt ze nerveus van. Ze laat met een tragische knik in haar stem het woord faalangst vallen. Vreselijk natuurlijk, maar pa heeft wel gelijk. Ze schrijft onbegrijpelijk Nederlands en maakt veel te veel taalfouten. Als de uiterste inleverdatum allang voorbij is, mail ik haar uit pure wanhoop wat stukken. Zij zet die achter elkaar, ik herschrijf de inleiding en de conclusie, markeer de ergste schrijf- en stijlfouten. De meesterproef is volbracht… ik teken het af.
De regel is keihard. Een leerling die niet voldoet aan de gestelde eisen van het profielwerkstuk mag niet op voor het examen. Hoeveel zijn er dat dit jaar in Nederland? Precies, geen enkele, en dat is dus fraude.
Gelukkig gaat het persbericht daar niet over. Hbo-instellingen die niet-bestaande Chinezen inschrijven als student krijgen de rekening gepresenteerd. Ze moeten vijftig miljoen terugbetalen. Onderzoekscommissievoorzitter Schutte wil zelfs bestuurders persoonlijk aansprakelijk stellen. Politici en media wroeten in de bovenlaag. Gesjoemel met aan kinderen gestelde eisen in de vorm van vreemde schoolexamens en verloederende correctiemoraal… ze zien het niet eens. Tegen de tijd dat ze daar aan toe zijn, ben ik allang met pensioen. Opgelucht klik ik het bericht weg.