• blad nr 8
  • 17-4-2004
  • auteur D. van 't Erve 
  • Redactioneel

 

Leerlingen gaan voor plaats in Top-40

De eerste verkoopdag gingen er al 92 exemplaren van de cd Dagdromen over de toonbank. Ze waren voorpaginanieuws van het Leidsch Dagblad en zelfs het Jeugdjournaal stond op de stoep. De ambitie van de leerlingen van het Visser ’t Hooft lyceum in Leiderdorp die de cd hebben opgenomen, is er echter niet minder om. “Een plaats in de Top-40 zou leuk zijn”, zegt coördinator Oscar van der Noll.
Na de moord op het Haagse Terracollege en de negatieve publiciteit over het vmbo, wilde het Visser ’t Hooft lyceum (vmbo/havo/vwo) in Leiderdorp iets doen om juist de leuke kanten van een school te belichten. Omdat muziekleraar Leo van Veen een semi-professionele studio thuis heeft, ontstond al snel het idee om een cd-singel op te nemen. Het nummer Dagdromen gaat over de ‘leuke en herkenbare kanten van een doorsnee school’, zoals gezelligheid, zware tassen, huiswerk maken en verliefdheid. “Het heeft een hoog kinderenvoorkinderen-gehalte”, zegt Oscar van der Noll, coördinator en leraar economie van het lyceum. “De boodschap dat een middelbare school best een veilige en leuke plek is, is vooral bedoeld voor ouders en kinderen van groep 8 die volgend jaar dus de overstap moeten maken.”
“Natuurlijk krijgen we wel als opmerking dat het op scholen in de grote steden veel zwaarder is dan hier”, vervolgt Van der Noll. “Dat is misschien wel zo, maar ook op die scholen gebeuren er veel leuke en goede dingen. Dat willen we benadrukken.”
Alle leerlingen mochten meezingen tijdens de opnames in februari. Op 6 april werd de eerste cd, waar twee liedjes op staan, overhandigd aan minister Maria van der Hoeven. De cd-singel is voor 5 euro verkrijgbaar bij de platenwinkels Free Recordshop en Van Leest. Van elke cd gaat 1,50 euro naar het project voor straatkinderen in Wit-Rusland. Van der Noll: “De verkoop gaat heel goed. De platenwinkel heeft zelfs al om meer exemplaren gevraagd. Een plaats in de Top-40 zou leuk zijn”. En niet geheel onhaalbaar, denkt de economieleraar. “Er is een verkoop van 5600 exemplaren nodig, om op plaats 35 binnen te komen. Als de verkoop zo doorgaat dan lukt dat wel.”

Dit bericht delen:

© 2023 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.