• blad nr 6
  • 20-3-2004
  • auteur E.. Prins 
  • Mijn collega

 

MIjn collega

Frans Denkers
mbo Sint Lucas
Boxtel

“Ik had nooit gedacht dat ik lesgeven zo leuk zou vinden”, zegt Frans Denkers (53), docent grafische vakken aan Sint Lucas, een zelfstandige mbo-opleiding voor creatieve vakken in Boxtel. “Ik vind het fantastisch om met deze jongeren te werken. Ze zijn zo gemotiveerd.”
In een ver verleden begon Frans ooit aan de lerarenopleiding voor tekenen en handvaardigheid, maar het vooruitzicht les te geven op een middelbare school in een vak dat daar nauwelijks serieus werd genomen, deed hem vroegtijdig stoppen. Een carrière als beeldend kunstenaar en grafisch vormgever volgde en vijf jaar geleden kwam daar, onverwachts, toch het onderwijs bij.
Zijn zoon studeerde aan Sint Lucas en zo kreeg Frans te horen dat de school een tekort had aan praktijkdocenten. Hij kon komen, als contractdocent, voor een paar uur per week. En dat beviel. “Ik vond het lesgeven al snel veel leuker dan die lange dagen achter de computer in mijn werkkamer.” Na twee jaar hakte Frans dan ook de knoop door: hij wilde helemaal voor het onderwijs gaan. “Dit blijft boeiend omdat je met mensen werkt. Ik denk niet dat ik hier ooit afgestompt zal raken.”
Meer uren was geen probleem, maar een vaste aanstelling wel. Frans kreeg een tijdelijk contract. Hij was geduldig. Na twee jaar zou dat vanzelf een vaste aanstelling worden, dacht hij. Maar na twee jaar kreeg hij te horen dat hij eerst een pedagogisch-didactische aantekening moest halen middels een éénjarige cursus. Inmiddels heeft Frans zwart op wit dat dat papiertje hem straks de felbegeerde vaste aanstelling op gaat leveren, maar voor de zekerheid werd hij toch ook maar lid van de AOb. “Mochten er problemen komen of mocht ik juridisch advies nodig hebben, dan heb ik in elk geval een bond achter me.”

Dit bericht delen:

© 2021 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.