• blad nr 6
  • 20-3-2004
  • auteur J. van Aken 
  • Redactioneel

 

KPN krijgt gelijk in hoger beroep over gratis internet

KPN mag scholen toch gratis internet aanbieden, besloot het Haagse gerechtshof in hoger beroep. Vorig jaar had de rechter dit in een kort geding, aangespannen door de providers nl.tree en easynet, verboden. KPN-woordvoerder Maaike Scholten wil bevestigen noch ontkennen dat KPN opnieuw met een gratis aanbod komt. “We zijn ontzettend blij met de uitspraak. We zijn de mogelijkheden nu aan het bekijken en zullen zo snel mogelijk de scholen informeren.”

Volgens Erik Zegwaart, directeur van nl.tree, is het nog maar de vraag of KPN opnieuw met een gratis aanbod komt. “KPN zal dit jaar waarschijnlijk een marktaandeel van boven de vijftig procent halen op de breedbandmarkt. Dan is er grote kans dat de mededingingsautoriteit opnieuw een oordeel moet geven. Ik kan me voorstellen dat KPN daardoor aarzelt over een nieuw gratis aanbod. Scholen zouden daardoor eventueel weer in de problemen kunnen komen.” Beide eisers in het kort geding, nl.tree en easynet, hebben een bodemprocedure ingesteld. “Dan komt de vraag over de machtspositie van KPN opnieuw voorbij”, aldus Zegwaart. KPN laat weten de procedure met vertrouwen tegemoet te zien.
Potentiële klanten zijn er genoeg voor KPN. Uit onderzoek van TNS Nipo komt naar voren dat 36 procent van de basisscholen en 61 procent van de middelbare scholen overwegen in 2004 van provider te veranderen. Hetzelfde onderzoek meldt dat uiteindelijk 79 procent van de scholen bij nl.tree is gebleven. Daarvan heeft een derde van de basisscholen en de helft van de middelbare scholen een overgangsregeling afgesproken. Overstappen is daardoor makkelijker. Of veel scholen dat zullen doen, hangt van het KPN-aanbod af, denkt nl.tree. “Als het een marktconform aanbod is niet, maar als KPN weer met een gratis aanbod komt, dan ontstaat het risico dat wij een groot deel van de scholen kwijtraken. Daar kunnen wij onze tarieven niet aan aanpassen”, verklaart Zegwaart.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.