• blad nr 15
  • 6-9-2003
  • auteur . Overige 
  • Redactioneel

 

Nieuwsoverzicht

Kinderen van groep zes op de Baarnse basisscholen zijn er fysiek beduidend beter aan toe dan hun schoolgenoten uit groep acht. Dat blijkt uit een onderzoek op alle negen Baarnse basisscholen. De reden: groep zes heeft twee jaar les gehad van een echte gymleraar, de kinderen in groep acht nooit.
De Gooi- en Eemlander, 23 augustus

Kinderen zijn in ons land het gelukkigst als ze op de basisschool zitten. Ze waarderen hun leven met het hoge cijfer 8,6. Als ze overstappen naar het voortgezet onderwijs daalt hun tevredenheid over het leven naar een 7,9. Uit een onlangs gepresenteerd onderzoek van het Trimbosinstituut onder ruim 7500 Nederlandse jongeren blijkt dat de klachten komen naarmate de kinderen ouder worden.
De Telegraaf, 23 augustus

De socioloog Michael Young voorspelde het al in 1958: kinderen zullen steeds vroeger op intelligentie getoetst worden. In 2000 alle negenjarigen, in 2015 de vierjarigen en in 2033 zullen al in de baarmoeder intelligentietests uitgevoerd worden. Zijn boek The rise of meritocracy 1870-2033 was een satirische waarschuwing voor de gekte van het geloof in steeds meer meten en toetsen.
Fries Dagblad, 25 augustus

Het contract dat leerlingen bij aanvang van een mbo-studie moeten ondertekenen, voldoet bij zestig procent van de scholen niet aan de wettelijke voorwaarden. Bijna een op de drie instellingen probeert daarin zelfs de vrijwillige bijdrage verplicht te stellen. Als studenten die niet betalen, krijgen ze een deurwaarder op bezoek. Dit blijkt uit onderzoek van de Jongerenorganisatie beroepsonderwijs.
Trouw, 26 augustus

Utrecht en een aantal randgemeenten gaan afspraken maken over aantallen leerlingen op de scholen voor voortgezet onderwijs. Volgens wethouder R. Verhulst van onderwijs kan zo de uitstroom van Utrechtse scholieren worden tegengegaan. De afspraken worden vastgelegd in een overeenkomst die in het najaar wordt ondertekend, zegt Verhulst. Zo'n twaalf procent van de Utrechtse scholieren gaat buiten de stad op school. Het zijn vooral 'witte' kinderen.
Utrechts Nieuwsblad, 27 augustus

Sleutelfiguren in het hoger onderwijs ergeren zich in toenemende mate aan staatssecretaris Nijs, belast met hoger onderwijs. Dit blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van de belangrijkste personen in onderwijsland door de website voor hoger onderwijs ScienceGuide.org.
de Volkskrant, 1 september

Dit bericht delen:

© 2025 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.