- blad nr 14
- 23-8-2003
- auteur . Overige
- Het juridisch probleem
Overwerk
In alle onderwijssectoren heeft het onderwijsondersteunend personeel met een salaris van schaal 10 of lager recht op een vergoeding voor overwerk. Overwerk is het aantal uren arbeid dat in opdracht van de werkgever verricht wordt buiten de vastgestelde dagelijkse werktijd. Als iemand het juiste aantal overeengekomen uren werkt, maar dat doet op andere tijden dan de normaal geldende werktijden bij de instelling, heeft men geen recht op een vergoeding voor overwerk, maar wellicht wel recht op een vergoeding wegens onregelmatige dienst.
Een oop'er die op een school voor speciaal (voortgezet) onderwijs, bij een centrale dienst of een verzorgingsinstelling werkt, heeft recht op vergoeding voor overwerk bestaande uit verlof dat gelijk is aan het aantal uur dat hij heeft overgewerkt én extra verlof als percentage van elk uur overwerk. Voor een oop'er in het basis-, voortgezet onderwijs of in de bve- en hbo-sector bestaat de vergoeding ook uit verlof gelijk aan het aantal uren overwerk, plus extra salaris dat volgens een bepaald percentage voor elk uur overwerk wordt berekend. Die percentages voor extra verlof of salaris variëren per dag en tijdstip. Zo geldt op zondag honderd procent overwerkvergoeding, terwijl dat op zaterdagochtend tot zes uur vijftig procent is.
Als een oop'er op andere tijden dan de normaal geldende werktijd moet werken, dan bestaat er recht op een toelage voor onregelmatige dienst. Het gaat om de tijd voor zeven uur 's ochtends en na 18.00 uur, voor nacht- en weekenddiensten en het werken tijdens feestdagen. De toelage wordt berekend per gewerkt uur en wordt afgeleid van het uursalaris. Ook hier variëren de percentages per dag en tijdstip, en die kunnen ook weer per onderwijssector verschillen.
Een oop'er ontvangt vanaf 55 jaar een vaste toelage mits hij ten minste vijf jaar zonder onderbreking een toelage voor onregelmatige dienst heeft ontvangen. Wanneer de toelage onregelmatige dienst buiten zijn schuld wegvalt of vermindert, dan heeft de werknemer recht op een garantietoelage. Daarvoor moet de oop'er tenminste twee jaar zonder wezenlijke onderbreking een toelage hebben gehad, moet de salarisverlaging blijvend zijn en meer dan drie procent bedragen. De garantietoelage heeft een aflopend karakter en duurt maximaal 36 maanden.
Voor meer informatie, bijvoorbeeld over het juiste percentage overwerkvergoeding of voor de toelage onregelmatige dienst, kunt u contact opnemen met het Informatie en Advies Centrum van de AOb (0900 4636262).