• blad nr 14
  • 23-8-2003
  • auteur D. van 't Erve 
  • Nieuwsoverzicht

 

Nieuwssoverzicht

Scholen in ons land zijn steeds vaker doelwit van brandstichting. Jaarlijks worden zo’n 300 van de 9000 onderwijsinstellingen geheel of gedeeltelijk in de as gelegd. De financiële schade is enorm en beloopt tientallen miljoenen euro’s. Ook de emotionele schade is vaak groot.
De Telegraaf, 9 juli

Peuters met leerachterstanden schieten weinig of niets op met voorschoolse programma’s. Dat concluderen onderzoekers van de Katholieke universiteit Nijmegen. (..) “In het onderzoek kunnen geen effecten worden aangetoond van het bezoek aan kinderdagverblijf of peuterspeelzaal.” Dat geldt zowel voor taal- en rekenvaardigheid van kinderen in groep twee van de basisschool, als voor hun werkhouding, sociale gedrag, zelfvertrouwen en welbevinden.
Algemeen Dagblad, 28 juli

Arbeidsongeschikte verpleegsters, verzorgenden en onderwijzers moeten voorrang krijgen bij de herkeuringen voor de wao. Met een voorkeursbehandeling voor deze groepen wil het CDA het tekort in onderwijs en zorg aanpakken. De partij gaat ervan uit dat een groot deel van de arbeidsongeschikten na herkeuring ten minste weer gedeeltelijk aan het werk kan.
De Volkskrant, 29 juli

Veertien protestants-christelijke scholen in Ede mogen het aantal allochtone leerlingen niet beperken door ze te verwijzen naar een andere christelijke school. Dat heeft de commissie Gelijke behandeling gisteren bekendgemaakt. De Vereniging voor christelijke nationaal onderwijs in Ede wil dat er op een school per groep niet meer dan vijftien procent kinderen zitten die van huis uit geen Nederlands spreken.
Nederlands Dagblad, 31 juli

Katholieke en protestantse scholen mogen leerlingen verbieden een hoofddoek te dragen. Voorwaarde is wel dat de school actief met het christelijk geloof is. Dat blijkt uit een uitspraak van de commissie Gelijke behandeling.
De Volkskrant, 7 augustus

Leerlingen van veertien Groningse basisscholen krijgen vanaf deze week drie of vier keer per week een uur gymnastiek. Groningers, zo bleek uit onderzoek van de GGD, zijn relatief vaak dik en bewegen (te) weinig.
Trouw, 13 augustus

De belofte van onderwijswethouder Rob Oudkerk (Amsterdam) extra geld uit te trekken om het lerarentekort tegen te gaan, is zijn collega Geert Dales in het verkeerde keelgat geschoten. De wethouder financiën werd overrompeld door de toespraak van Oudkerk begin deze week: “Sinterklaas is er weer vroeg bij dit jaar.”
Het Parool, 13 augustus

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.