• blad nr 14
  • 23-8-2003
  • auteur R. Voorwinden 
  • Redactioneel

 

Knelpunten in tweede fase blijven onopgelost

Enkele knelpunten in de tweede fase van havo en vwo blijven onopgelost. Zo is de omvang van wiskunde in het techniekprofiel nog steeds erg klein en komt er geen nieuw vak waarin bètavakken worden geïntegreerd. Dat zegt de AOb in reactie op de nieuwste hervormingsplannen voor de tweede fase voortgezet onderwijs, die minister Van der Hoeven afgelopen zomer naar de Tweede Kamer stuurde.

"De minister houdt nog onvoldoende rekening met de opmerkingen van onderwijsorganisaties en scholen", vindt AOb-voorzitter Walter Dresscher. "Vooral bij de exacte vakken had de minister meer gebruik moeten maken van de suggesties uit het onderwijsveld."
Anders dan in eerdere voorstellen krijgt het profiel natuur en gezondheid in havo en vwo nu vier verplichte vakken. Het profiel natuur en techniek wordt niet uitgebreid. Om leerlingen te stimuleren voor een exacte richting te kiezen, zou in het laatste profiel het nieuwe integratievak winask als vierde ingevoerd kunnen worden. Dit vak zou samenhang moeten brengen in de verschillende exacte vakken en het zou de maatschappelijke relevantie van de exacte vakken kunnen beklemtonen. "De minister kiest echter voor twee vakken in plaats van één, waardoor er geen ruimte is voor de invoering van winask", stelt de AOb. "Ondanks de uitdrukkelijke wens voor dit vak vanuit bètaverenigingen en de wetenschappelijke wereld."
Om de overladenheid van delen van het programma te bestrijden heeft de minister de omvang van sommige vakken aangepast. "De toekenning van uren lijkt echter bepaald te zijn via een getalsmatige benadering en niet op basis van een inhoudelijke afweging", meent de vakbond. "Het is bijvoorbeeld niet duidelijk waarom op het vwo filosofie en geschiedenis meer uren krijgen dan biologie, economie en aardrijkskunde." Afschaffing van het vak algemene natuurwetenschappen op het havo vindt de AOb voorts een 'verarming' van de opleiding.
Positief ten opzichte van eerdere plannen zijn onder andere het verplicht stellen van maatschappijleer voor alle leerlingen, de uitbreiding van het aantal uren Engels op het havo, het toevoegen van natuurkunde aan het profiel natuur en gezondheid en het afschaffen van de zogenoemde deelvakken, waarbij de moderne vreemde talen zijn opgeknipt in spreek- en leesvaardigheid.
Als de Tweede Kamer met de voorstellen akkoord gaat, worden de aanpassingen op 1 augustus 2007 ingevoerd.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.