• blad nr 14
  • 23-8-2003
  • auteur R. Voorwinden 
  • Surfen

 

Overleg sociaal plan oalt loopt stroef

Het overleg tussen de vakbonden en het ministerie van Onderwijs over een sociaal plan voor 1400 oalt-leraren die werkloos dreigen te worden, verloopt stroef.

De oalt-leerkrachten worden met ontslag bedreigd doordat het budget voor het onderwijs in allochtone levende talen waarschijnlijk per augustus 2004 wordt opgeheven. De Tweede Kamer beslist daar na de zomervakantie over. De maatregel treft dan niet alleen de leerkrachten die Turks en Arabisch geven, maar ook degenen die de vreemde taal inzetten om de leerlingen te helpen bij het aanleren van het Nederlands.
Om de oalt-leerkrachten per augustus 2004 te kunnen ontslaan, moeten ze door de scholen nu al, een jaar van tevoren, in het zogenoemde risicodragende deel van de formatie (rddf) worden geplaatst. De AOb riep vóór de zomervakantie zijn oalt-leden die door hun werkgevers in het rddf geplaatst werden, op zich bij de bond te melden. Inmiddels heeft de bond voor ruim 400 leden bezwaar aangetekend tegen de rddf-plaatsing.
Met het ministerie wordt overleg gevoerd over een sociaal plan. Naast afspraken over herplaatsing van personeel in andere functies wil de AOb ook een regeling voor personeelsleden die ontslagen worden. "Het ministerie vindt dat niet nodig omdat het denkt dat negentig tot 95 procent van de leerkrachten herplaatst kan worden", meldt AOb-bestuurder Liesbeth Verheggen. "Vakorganisaties en werkgevers denken dat dit percentage onhaalbaar is, aangezien de formatie ontbreekt om iedereen een andere functie te kunnen aanbieden. Dus moeten er ook afspraken gemaakt worden over eventuele ontslagen."
Kort door de bocht gezegd komt het er volgens Verheggen op neer dat het kabinet de duur van uitkeringen wil bekorten en dat het ministerie niet van plan is de mogelijke verslechtering van de uitkering te compenseren. "Dat laatste is uiteraard een eis van ons." Half augustus is het overleg hervat.
De AOb wil eveneens een bodemprocedure tegen de rddf-plaatsingen voeren. "De ervaring leert echter dat een bodemprocedure heel lang kan duren", zegt Verheggen. "De uitkomst daarvan zal waarschijnlijk geen directe invloed meer hebben op de oalt-zaak, maar zal wel jurisprudentie opleveren voor de toekomst." Daarnaast zijn twee proefprocessen in voorbereiding bij een openbaar en bijzonder schoolbestuur.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.