• blad nr 14
  • 23-8-2003
  • auteur D. van 't Erve 
  • Redactioneel

 

FNV voert actie tegen bezuinigingen


'Het kan socialer. Beter.' Dat is de leus waarmee de FNV en de aangesloten bonden sinds het begin van de zomer actie voeren tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. In verschillende FNV-regio's worden informatieve acties gehouden op zomerfeesten, jaarmarkten of bij andere evenementen.

Nederlands grootste werknemersorganisatie vindt dat het kabinet de problemen verkeerd aanpakt: mensen die de meeste last hebben van de economische recessie, worden het zwaarst getroffen door de Haagse voorstellen. Regelingen zoals de vut en de ID-banen moeten behouden blijven, vindt de FNV. De federatie wil een eerlijke verdeling van de bezuinigingen en vindt dat het begrotingstekort best een beetje kan oplopen om de economie een duwtje in de goede richting te geven.
De eerste fase van de campagne, waaraan ook de AOb actief deelneemt, gaat door tot en met 13 september, de zaterdag voor prinsjesdag. Zo wordt op 26 augustus de sociale dienst in Utrecht ingepakt en op dezelfde dag wordt er actie gevoerd bij het ministerie van Sociale Zaken in Den Haag voor het omzetten van de ID-banen in reguliere banen. Ook zal de FNV in het weekend van 30 augustus aanwezig zijn op het Lowlandsfestival in Biddinghuizen en op de Uitmarkt in Amsterdam. Zaterdag 13 september wordt de eerste fase van de campagne met manifestaties overal in het land afgesloten, bijvoorbeeld door het uitdelen van balkenbrij (het voedsel van de armen) in Utrecht.
Volgens AOb-bestuurder Gerrit Stemerding zijn de reacties over het algemeen positief. "Er is veel belangstelling, maar dat is niet zo vreemd omdat de bezuinigingen iedereen treffen." Na de eerste informatieve fase volgt een tweede fase die duurt tot eind november wanneer de coördinatienota verschijnt. Als het kabinet zich niets aan de protesten gelegen laat liggen, treedt fase drie in werking. "Als blijkt dat de verslechteringen gewoon worden doorgevoerd, zullen de onderhandelingen met de werkgevers zwaar worden", voorspelt Stemerding. "We willen die verslechteringen dan in de cao's repareren."
Maar zover is het nog niet. Stemerding denkt dat de manier van actievoeren zeker zin heeft. "Ik denk dat het mensen niet meer aanspreekt om met 100.000 man naar het Malieveld te gaan en daar naar Balkenende te gaan zwaaien. Dat werkt niet meer. De boekenmarkt in Deventer, de Havendagen, op de boot naar Terschelling, overal zijn er acties en we blijven het publiek en de politiek bestoken in allerlei vormen. Bovendien is het niet alleen maar een negatieve actie, waarbij iedereen alleen maar tegen is, maar dragen we ook alternatieve voorstellen aan." (DvtE)
Meer informatie via www.fnv.nl/actie

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.