• blad nr 10
  • 17-5-2003
  • auteur D. van 't Erve 
  • Redactioneel

 

AOb akkoord met onderwijs-cao

De algemene vergadering van de AOb heeft het onderhandelaarsakkoord over de cao voor het primair en voortgezet onderwijs unaniem goedgekeurd. “Geen cao met een gouden randje, maar wel in de pas met cao-afspraken in andere sectoren”, aldus AOb-onderhandelaar Gerrit Stemerding.
In het onderhandelaarsakkoord tussen de bonden en het ministerie is onder andere afgesproken dat de salarissen met 2,25 procent stijgen en de eindejaarsuitkering naar 4,17 procent wordt verhoogd. Verder krijgt iedere werknemer eenmalig honderd euro. Hiermee komt de salarisstijging gemiddeld uit op 2,5 procent.
Verder is overeengekomen dat per 1 augustus in het basisonderwijs extra onderwijsondersteunend personeel kan worden aangenomen (vier uur per week) en dat vmbo-scholen ieder 67.000 euro krijgen om de doorloop van personeelsleden naar een hogere salarisschaal mogelijk te maken. Ook komt er extra geld voor het omzetten van ID-banen in reguliere banen.
Als ook de achterban van de andere bonden het onderhandelaarsakkoord goedkeurt, zal de cao met terugwerkende kracht ingaan op 1 februari 2003. Hij loopt tot 1 januari 2004.
Tijdens de AV ontstond nog een korte discussie over de vraag of de onderwijs-cao niet beter behandeld kan worden in de sectorraden van de AOb. Volgens AOb-bestuurder Martin Knoop was daar nu geen sprake van. “De AV heeft ook de inzet voor deze cao bepaald. Het lijkt me niet meer dan logisch dat ze dan ook mag stemmen over het resultaat. Maar het is waar dat alleen sectoroverstijgende zaken in de AV worden behandeld. Aangezien de onderwijs-cao nu voor slechts twee sectoren geldt, valt er iets voor te zeggen om die in de sectorraden te behandelen. We zullen ons bezinnen of het straks inderdaad anders moet.”

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.