- blad nr 8
- 19-4-2003
- auteur R. Sikkes
- Redactioneel
Onderwijs blijft met cao in de pas
Ruim twee weken geleden werden onderwijsbonden en ministerie het plotsklaps toch eens over een nieuwe cao voor het basis- en voortgezet onderwijs. Dat kwam vooral doordat bij het ministerie de bereidheid bestond om te kijken naar mogelijkheden om de salarisstijging en eindejaarsuitkering iets op te hogen. "De combinatie van salarisverhoging en eindejaarsuitkering maakt dat de onderwijs-cao nu uitkomt op 2,5 procent, het maximum dat in het sociaal akkoord is afgesproken", constateert Stemerding. "Dat maakt het in het licht van de economische ontwikkeling een goed verdedigbaar akkoord. Bovendien zitten we zo precies op het maximale percentage dat sociale partners hadden afgesproken in het centraal akkoord. Onderwijs komt daardoor niet op een achterstand te staan."
Schoolbudget
Los van de salariscomponent is Stemerding ook tevreden over andere punten. De mogelijkheid om docenten in het vmbo hoger te belonen, moet het werken in deze schoolsoort met de grootste tekorten, aantrekkelijker maken. "Een belangrijke afspraak is ook dat behalve de schoolbesturen nu ook schooldirecties en de medezeggenschapsraad informatie van het ministerie krijgen over de hoogte van het schoolbudget. Dat schoolbudget is de afgelopen jaren door het ministerie ingevoerd en steeds verhoogd, maar het personeel had geen enkel zicht op wat er met die pot geld gebeurde. Nu wel, en dat is winst omdat veel besturen geld op de plank lieten liggen en niemand wist hoeveel een school nu eigenlijk had", aldus Stemerding. "Terwijl een groot deel van het schoolbudget bestemd is voor het personeel."
CNV-onderhandelaar Frans van Rooij had het bij de ondertekening over 'smalle marges en een wankel evenwicht', maar noemde het eindresultaat verdedigbaar. Hij hoopte wel dat de formatiebesprekingen inderdaad wat extra's opleveren, zoals kort voor het akkoord werd gesuggereerd door PvdA'er Bos en CDA'er Balkenende.
Op de eerste ledenbijeenkomsten van de AOb over de cao in Amsterdam, Assen, Hengelo en Venlo was de belangstelling voor het akkoord gering. Het resultaat werd als bevredigend ervaren, zeker in verband met andere omstandigheden als de oorlog in Irak en de economische tegenwind.
Hoofdpunten cao-akkoord
Looptijd tot 1 januari 2004.
Per 1 maart 2,25 procent salarisverhoging.
Eindejaarsuitkering van 4,05 naar 4,17 procent en een nominaal bedrag van 100 euro.
Negenhonderd extra banen voor ondersteunend personeel in het primair onderwijs, bij voorkeur door aanstelling ID'ers.
Een vmbo-school krijgt gemiddeld 67.000 euro in het schoolbudget voor extra mensen in schaal LC en LD.
Directies en medezeggenschapsraden krijgen inzicht in het schoolbudget.
Er zijn nog drie bijeenkomsten waar de cao wordt besproken.
Arnhem: dinsdag 6 mei, hotel Haarhuis, Stationsplein 1.
Groningen: dinsdag 6 mei, FNV-gebouw, L. Springerlaan 23.
Middelburg: dinsdag 6 mei, AOb-steunpunt Zeeland, Goudend 12.
Aanvangstijd 19.30 uur.