- blad nr 8
- 19-4-2003
- auteur R. Sikkes
- Redactioneel
ABP wil pensioenpremie extra verhogen
De vooruitzichten van het ABP zijn op dit moment somber. Door de lage beurskoersen zakte het rendement op de beleggingen van het fonds naar min twee procent. Als de koersen omhoog gaan, is het probleem opgelost, maar wanneer zij niet stijgen, komt over een paar jaar de dekking van de pensioenen in gevaar. Voor oplossingen zoekt het fonds het in hogere premies en een lagere indexatie, zo maakte het ABP bekend bij de presentatie van het jaarverslag.
Op dit moment bedraagt de pensioenpremie in het onderwijs 15,2 procent. De werkgevers betalen daarvan tweederde, werknemers hoesten zelf een derde op. Volgens het ABP moet dat percentage naar negentien procent wat voor beide partijen een lastenverzwaring betekent. Formeel mag het ABP de premie nu slechts met twee procent verhogen, voor deze extra verhoging vraagt zij toestemming aan de sociale partners in de overheids- en onderwijssector. AOb-bestuurder Rolvink, die namens de bonden ook in het ABP-bestuur zit, vindt dat de pijn van de stijging wel eerlijk verdeeld moet worden. "Het kan niet zo zijn dat de ene groep er straks qua pensioenvoorwaarden slechter vanaf komt dan de andere." Rolvink pleit bovendien voor een eenmalige bijdrage van de overheid. "Toen het goed ging met de aandelenkoersen zijn de premies voor werkgevers met één procentpunt verlaagd, zodat zij lagere kosten hadden."
Met een premieverhoging is het ABP niet uniek, wel zit het ABP met de benodigde negentien procent hoog. Volgens het CPB zal de premiestijging bij alle fondsen leiden tot een gemiddelde premie van 15,4 procent in 2007. Daarnaast wil het ABP de indexatie - de aanpassing van de pensioenen aan de loonontwikkeling - verlagen. John Neervens, voorzitter van de directieraad van het ABP, zegt dat er reden is voor zorg, maar niet voor ongerustheid. "Pensioenen worden minder goedkoop dan onze deelnemers gewend waren, dat is zeker. Daar staat tegenover dat we het pensioenstelsel vitaal kunnen houden."
Voor de langere termijn vindt Casper van Ewijk, onderdirecteur van het CPB, dat er gekeken moet worden naar invoering van een middelloonstelsel. Voor Rolvink staat zo'n discussie los van het oplossen van de dekkingsgraad van het ABP nu.