- blad nr 8
- 19-4-2003
- auteur R. Sikkes
- Redactioneel
Vakantieregeling leidt tot actie in bve-sector
Dertig in plaats van zestig vakantiedagen? Als de werkgevers in de bve hun zin krijgen, dan weten docenten van het aoc Wellantcollege in Dordrecht het wel. "Wij zetten morgen een paginagrote advertentie in de krant, waarin wij ons aanbieden aan het voortgezet onderwijs. Leraren wiskunde, biologie en talen. We kunnen zo terecht bij scholen in de regio."
Vorige week leidde de patstelling over de vakantieregeling tot een breuk in het cao-overleg voor de bve-sector. Volgens AOb-onderhandelaar Gerrit Stemerding zijn de voorstellen om het aantal vakantiedagen te verminderen onacceptabel. "Met deze voorstellen krijgt het onderwijspersoneel in de bve minder dan in het voortgezet onderwijs. Dan weet ik wel waar ik zou willen werken, en in het voortgezet onderwijs zijn banen genoeg."
De onderwijsbonden hebben het cao-overleg met de Bve-raad daarom afgebroken. De komende weken gaat de AOb samen met de andere onderwijsbonden vakbondsbijeenkomsten op de aoc's en roc's organiseren. Onder werktijd. "Bonden hebben het recht om in de baas zijn tijd te overleggen met hun leden. Dat gaan we doen", zegt Stemerding.
Het conflict spitst zich toe op het aantal vakantiedagen. Nu bedraagt dat 67 dagen, werkgevers willen dat verminderen tot dertig. Als compensatie zou een deel van de dagen 'vrij opneembaar' worden, waardoor leraren hun vakantie kunnen spreiden. Als voorwaarde stellen de werkgevers echter dat de dagen alleen vrij opneembaar zijn 'als er geen leerlingen zijn', oftewel in de schoolvakanties. Voor Stemerding is het idee onbespreekbaar. "De vakantieregeling is een van de grote aantrekkelijkheden van het onderwijs. Daar moet je niet aan willen tornen."
De AOb stelt daarom voor de vakantieregeling vast te leggen op zestig dagen, waarvan een klein deel echt vrij opneembaar is. "Als dat goed wordt geregeld, willen wij dus best een paar dagen inleveren", aldus Stemerding, "zodat onderwijspersoneel ook buiten de schoolvakanties, in de goedkope periode op vakantie kan." Het systeem dat de AOb voorstelt is al praktijk bij het Koning Willem I-college in Den Bosch. Daar werkt al het personeel - van leraar tot conciërge - veertig weken van 38 uur. Dat komt neer op zestig vakantiedagen en nog eens 119 uur waarvan de werkgever verwacht dat docenten die besteden aan professionalisering. "Als het daar kan, waarom kan dat dan niet overal in de bve?", vraagt Stemerding zich af.
Pas als de vakantieregeling uitonderhandeld is, wil Stemerding verder praten met de Bve-raad. Ook de andere voorstellen zijn wat hem betreft echter beneden de maat. In het cao-overleg opende de raad met een buitengewoon laag bod, waarin de werkgevers de uitkering bij ziekte in het tweede jaar willen beperken tot zeventig procent, de ouderenregeling willen afschaffen en het salaris met twee procent per 1 juli willen verhogen (dus 1 procent op jaarbasis voor 2003). "Dat komt zo ongeveer neer op het afschaffen van de cao", aldus AOb-onderhandelaar Gerrit Stemerding.
In de bve-sector werken bijna 50.000 mensen op 62 instellingen. In de bve onderhandelen de werkgevers voor het eerst zelf over de cao, in plaats van het ministerie van Onderwijs. Volgens Stemerding is het lage bod onbegrijpelijk, omdat de instellingen wel dezelfde loonruimte hebben als de rest van het onderwijs, waar in maart wel een acceptabel akkoord werd afgesloten. De Bve-raad heeft inmiddels aangegeven ook voor de eigen sector ook de salarissen 'op hetzelfde niveau te willen brengen' als in basis- en voortgezet onderwijs.
Op verschillende plaatsen organiseert de AOb samen met andere onderwijsbonden personeelsbijeenkomsten voor de leden. Wie geen lid is kan dat voordelig worden. In verband met de actie heeft de AOb een voordelig tarief voor werknemers in de bve: een jaar lang lid voor de helft van de prijs. De plaatsen, data en tijden van de bijeenkomsten zijn te vinden op www.aob.nl. Leden in de bve krijgen op korte termijn een ledenbrief met meer informatie.