- blad nr 8
- 19-4-2003
- auteur R. Voorwinden
- Redactioneel
Hogeschool Amsterdam neemt educatieve faculteit over
De hogeschool van Amsterdam en de hogeschool Holland bundelden in 1996 hun tweedegraadsopleidingen in de Educatieve faculteit Amsterdam. Die bundeling was bedrijfseconomisch noodzakelijk, na de samenvoeging volgden nog diverse reorganisaties. Inmiddels zijn de financiën op orde en zijn de docenten van de twee voormalige concurrerende hogescholen een hecht team geworden.
De hogeschool Inholland (waar de hogeschool Holland in is opgegaan) wil nu echter van de samenwerking af, zo meldt het blad Hbo-journaal. Inholland zoekt de concurrentie en wil eigen lerarenopleidingen starten in Amsterdam.
De voorlopige overeenkomst voor de opsplitsing van de faculteit heeft drie ontbindende voorwaarden. Zo moeten de vakbonden en de mr's hun instemming geven. Verder moet de minister van Onderwijs beide hogescholen alle onderwijslicenties voor lerarenopleidingen toekennen. De hogescholen hebben namelijk ieder de meeste licenties wel in huis, maar er zijn enkele hiaten. Zo heeft de hogeschool van Amsterdam geen licentie voor het aanbieden van de lerarenopleidingen techniek en verzorging, en heeft Inholland geen licentie voor een pabo.
Alle opleidings- en beleidsplannen en de manieren van werken van de faculteit worden als intellectueel eigendom van beide hogescholen beschouwd. Enkele medewerkers van Inholland zullen daarom aan de EFA worden gestationeerd om die plannen te dupliceren. Daarmee start Inholland, zo is het plan, in september 2004 een eigen EFA-Inholland in Amsterdam.
De instellingen streven ernaar om per 1 juni aanstaande een definitieve overeenkomst te ondertekenen.