- blad nr 8
- 19-4-2003
- auteur . Overige
- Het juridisch probleem
Computer
Met de pc-privé-regeling slaat het ministerie twee vliegen in een klap. Zo'n regeling maakt het beroep aantrekkelijker en bevordert tevens het gebruik van informatie- en communicatietechnologie in het onderwijs. De regeling geldt vanaf januari 2000 voor personeel in de sector primair onderwijs. Een soortgelijke regeling bestaat al langer voor het voortgezet onderwijs en de bve-sector.
De belastingvrije computervergoeding bedraagt maximaal 2269 euro per drie jaar. De werkgever schiet de aanschafprijs van de computer voor, waarna de werknemer (in gedeeltes) brutoloon inlevert. Dit verlaagt het belastbaar inkomen, waardoor minder loonbelasting en socialeverzekeringspremies hoeven te worden afgedragen. Het voordeel is afhankelijk van de hoogte van het bijzondere tarief loonbelasting; in het hoogste tarief kan het oplopen tot ruim 1100 euro.
Een personeelslid dat gebruik wil maken van de regeling, kan uit verschillende mogelijkheden kiezen. Hij kan bijvoorbeeld extra gaan werken. Voor deze extra uren vindt geen benoeming plaats, waardoor ze niet meetellen voor het pensioen of andere rechten. Er moet met de werkgever een overeenkomst worden gesloten, waarin het werk en de betaling worden vastgelegd. Een werknemer kan er ook voor kiezen om een deel van het salaris te laten inhouden of om de tegemoetkoming in de ziektekosten, de vakantie- of eindejaarsuitkering in te zetten.
Een werknemer schaft zelf een computer en de eventuele bijbehorende apparatuur, zoals modem of printer, aan. De schooladministratie moet de op naam gestelde originele aankoopbon krijgen. Samen met de werkgever zet de werknemer op schrift hoe de computer voor het werk wordt gebruikt, zoals voor het voorbereiden van lessen. Ook deze verklaring wordt bij de loonadministratie bewaard en moet bij een eventuele controle aan de Belastingdienst worden overlegd. De werkgever kan er ook voor kiezen om de computer via een lening aan de werknemer voor te financieren.