- blad nr 6
- 22-3-2003
- auteur R. Sikkes
- Redactioneel
Cao-bod minister laag, maar bespreekbaar
De inhoudelijke voorstellen die het ministerie doet, zien er volgens onderhandelaar Stemerding voor het overgrote deel goed uit. "Alles staat of valt echter met een goed salarisbod. Daarover moeten we het eerst eens zien te worden." Het wordt in elk geval een 'tussen-cao' voor een korte periode tot 1 januari 2004. Een knelpunt is dat het ministerie van onderwijs en de AOb het centraal akkoord tussen vakbeweging, werkgevers en overheid verschillend interpreteren. Het ministerie zegt dat het inflatiepercentage de norm is - en dat lijkt uit te komen op twee procent. Volgens AOb (en FNV) is afgesproken dat vanwege de economische dip de salarisstijging de 2,5 procent niet mag overschrijden.
De meeste inhoudelijke voorstellen worden nu al wel uitgewerkt in technische commissies. Een van de voorstellen is om medezeggenschapsraden beter te informeren en inspraak te geven bij de besteding van het schoolbudget. "Een goed verhaal", vindt Stemerding. "Op veel scholen is onduidelijk wat daarmee gebeurt, veel scholen laten geld op de plank liggen of doen er iets anders mee dan is bedoeld. Zo was afgesproken dat er meer leraren basisonderwijs in schaal 10 konden komen, maar er is een schoolbestuur dat er een administratiekantoor mee betaalt. Wij zijn het met het ministerie eens dat dat niet goed loopt." Daarnaast is hij tevreden over de voorstellen om een meerjaren werkgelegenheidsplan voor ondersteunend personeel op te stellen. Onderdeel daarvan is het omzetten van ID-banen in vaste functies en scholing voor die groep. "Ik snap dat daar niet heel veel extra geld heen kan door de recessie, maar het is goed dat we een begin maken met beleid voor het ondersteunend personeel."
Ministerie en AOb botsen eveneens bij de ziektekosten. Het ministerie wil in het tweede jaar ziekte slechts zeventig procent van het loon gaan betalen. "Dat kan echt niet", protesteert Stemerding. "Werkgevers en werknemers zijn het er op centraal niveau nog lang niet over eens, maar Onderwijs wil het als braafste van de klas als eerste vast gaan regelen. Nee, als Onderwijs voorop wil lopen, kan het beter zorgen voor het beste salarisniveau en de beste arbeidsvoorwaarden."