• blad nr 6
  • 22-3-2003
  • auteur D. van 't Erve 
  • Redactioneel

 

Centrale cao voortgezet onderwijs

Het is bonden en werkgevers gelukt op 13 maart een akkoord te bereiken over een centrale cao voor het voortgezet onderwijs. De cao bestaat uit een basispakket secundaire arbeidsvoorwaarden, waarop scholen kunnen voortborduren. De cao heeft een looptijd van twee jaar en gaat per augustus in. De komende weken legt de AOb het akkoord voor aan de achterban.

Knelpunten waren lange tijd het taakbeleid en het functiewaarderingssysteem. Werkgevers wilden over het taakbeleid het liefst zo snel mogelijk alleen nog met het personeelsdeel van de medezeggenschapsraad (PMR) onderhandelen. Dat kon volgens de bonden niet voordat daarover afspraken zijn vastgelegd. In het akkoord bereikten bonden en werkgevers een compromis. Per augustus moet elke school een taakbeleid hebben, dat door de bonden is goedgekeurd. De scholen die al een decentrale cao hebben, houden de afspraken die daarin over het taakbeleid zijn gemaakt. Scholen waar nog geen cao is, gaan werken volgens het Limburgse model. Daarin is 25 lesuren de norm. In het tweede jaar kunnen scholen dit beleid in overleg met de PMR wijzigen. Als het personeel dat wenst, kan het onderhandelen ook worden overgelaten aan de bonden.
Voor het functiewaarderingssysteem geldt hetzelfde. Met het Limburgse model als uitgangspunt krijgt ten minste twaalf procent van de docenten in LB (schaal 10) een LC-functie (schaal 11). Uiterlijk 1 augustus 2004 moeten die benoemingen gerealiseerd zijn.
AOb-onderhandelaar Martin Knoop is blij met het akkoord. "Het Limburgse model biedt een goede startpositie voor medezeggenschapsraden om verder te onderhandelen. Het is een cao waar we trots op kunnen zijn. Nu dit model voor elke school gaat gelden, kan het alleen nog maar beter worden. Daarbij biedt het akkoord voldoende bescherming. De PMR hoeft nog niet te onderhandelen, maar als hij het doet moet tweederde van het personeel het met de afspraken eens zijn." Als een bestuur met de personeelsgeleding gaat onderhandelen, moeten bovendien bepaalde onderwerpen, zoals verlaging van de werkdruk van onderwijsondersteunend personeel of de opslagfactor, aan de orde komen.
De AOb is hard bezig een pakket hulpmiddelen samen te stellen, zodat de medezeggenschapsraden straks voldoende toegerust zijn om te kunnen onderhandelen. "Het overleg over welke middelen daarvoor handig zijn en in welke vorm is al gestart. Voor de zomer gaan we als pilot op een aantal scholen met het scholingsmateriaal oefenen", vertelt Knoop. "De PMR'en hebben dan nog een jaar de tijd om zich te scholen."
Het afgelopen jaar is er een groot aantal cao's per school of schoolbestuur afgesloten. Belangrijk is dat daar waar de regelingen voordeliger zijn dan in het Limburgse model, de al bestaande regelingen blijven gelden. "Het personeel hoeft zich niet ongerust te maken dat ze erop achteruit zullen gaan."
Ook in de cao van de Besturenraad/VBS, die de AOb niet heeft ondertekend, zal het taakbeleid blijven bestaan. "Wij hebben de cao niet ondertekend omdat er geen harde garanties voor werkdrukverlaging in stonden. In de praktijk blijken er weinig klachten binnen te komen, dus gaan we ervan uit dat de werkgevers dat taakbeleid in de toekomst ook goed zullen uitvoeren. Bovendien wordt de druk op de pc-scholen groot als alle andere scholen wel teruggaan naar 25 lesuren volgens het Limburgse model."
De Onderwijsbond CNV heeft het centrale akkoord eveneens ondertekend en legt het met een positief advies aan de leden voor. De CMHF bleek onvoldoende mandaat te hebben om meteen te kunnen instemmen en zal de komende periode opnieuw met de leden om de tafel moeten. (DvtE)

Het volledige akkoord is te vinden op www.aob.nl. Op de volgende bijeenkomsten wordt het akkoord besproken met de achterban:
Rotterdam: 25 maart, 19.30 uur, rayonkantoor, Pegasusweg 200.
Den Haag: 26 maart, 16.00 uur, AOb-steunpunt Den Haag, Valkenboskade 520.
Den Bosch: 31 maart, 19.00 uur, Koning Willem I-college, afdeling vo, Onderwijsboulevard 1.
Amsterdam: 1 april, 19.00 uur, Aristo-zalen, bij station Sloterdijk.
Emmen: 1 april, 19.00 uur, hotel De Giraf, Van Schaikweg 55.
Arnhem: 2 april, 19.30, hotel Haarhuis, Stationsplein 1.
Enschede: 2 april, 16.00 uur, Bonhoeffercollege, Bruggertstraat 60.
Groningen: 3 april, 16.00 uur, FNV-gebouw, bedrijfsrestaurant, L. Springerlaan 23.
Leeuwarden: 3 april, 19.00 uur, Onder de luifel, Stationsweg 6.
Utrecht: 3 april, 19.00 uur, Beatrixgebouw, Jaarbeursplein.

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.