• blad nr 8
  • 21-4-2001
  • auteur . Overige 
  • Redactioneel

 

Rotterdamse conciërge wil meer beloning

"Ik krijg honderden schouderklopjes, maar als het gaat om waardering door een juiste inschaling voor conciërges dan draait iedereen me de rug toe", vertelt Theo van Zanten (47).

Hij is vijf jaar geleden als hulpconciërge begonnen op basisschool de Oosthoek in Bleiswijk. Een Melkertbaan heette het toen, nu heeft Van Zanten een instroombaan. Hij is een actie onder de naam Actie = Reactie begonnen waarmee hij strijdt voor een 'juiste inschaling voor conciërges' en voor de erkenning dat hij en zijn collega's regulier werk verrichten. Van Zanten zocht steun bij de AOb. "De bond heeft nu mijn actie overgenomen, maar ik blijf er bovenop zitten", vertelt hij.

Koffie zetten
Een aspect van de regeling die door de toenmalige minister van Sociale Zaken, Melkert, werd bedacht, is dat iemand met een instroombaan ­ 130 procent van het minimumloon - na vijf jaar een doorstroombaner moet worden, met een inkomen van 150 procent van het minimumloon. "Dit moest op 13 april gebeuren, maar er is nog steeds niet bekend wie nou die twintig procent meer aan mij gaat betalen. Er wordt een gemeen spelletje boven mijn hoofd gespeeld. OC&W, Sociale Zaken, de gemeente Rotterdam en de schoolbesturen spelen elkaar de bal toe. Er is aan de schoolbesturen beloofd dat zij niet hoeven op te draaien voor de loonstijging. Door de subsidieregeling kon de school mij aannemen. Maar nu wil niemand mij meer betalen. Onze carrièretop bereiken we na negen jaar, heeft Melkert destijds bedacht. Hij heeft de regeling helemaal dichtgetimmerd, en wij zitten in het hok. Ik heb een prachtbaan, maar dat werkt natuurlijk niet motiverend."
Dat is niet het enige waar Van Zanten zich boos over maakt. "Na twee jaar werken zat ik nog steeds in schaal 1. Na vijf jaar zit ik nu in schaal 1-2 en verdien 2968 gulden per maand. En dat is bruto, hè? Maar kijk eens wat een conciërge in het voortgezet onderwijs krijgt! Daar zijn conciërges tenminste in de formatie opgenomen, terwijl ik op de basisschool eigenlijk niet besta." Het liefst wil Van Zanten dat zijn baan wordt omgezet in een reguliere. "Ik werk nu ook als een volwaardige conciërge. Alles wat in de functieomschrijving staat van een reguliere conciërge, dat doe ik ook! Van Melkert mag ik alleen wat koffie zetten en een telefoontje aannemen. Dat werkt in de praktijk natuurlijk helemaal niet."

Scherp in de gaten
Onlangs heeft Van Zanten zijn collega's met een instroombaan benaderd. Zij hebben hun handtekening gezet onder de petitie waarmee Van Zanten naar de Rotterdamse gemeenteraad stapt. De AOb wil alle oop'ers werkzaam in het Rijnmondgebied bij elkaar halen om te bespreken hoe het verder moet. Van Zanten: "Ook moeten alle oop'ers in het land worden aangeschreven. De AOb is al langer met het probleem van de oop'ers bezig en wacht nu eerst af of minister Hermans zich er iets van aangetrokken heeft. Hopelijk komt hij nu met genoeg geld over de brug om onze problemen op te lossen. De bond heeft mij beloofd om er flink aan te trekken. Ik houd in ieder geval alles scherp in de gaten, niemand houdt mij meer tegen om de arbeidsvoorwaarden voor oop'ers te verbeteren."

Dit bericht delen:

© 2024 Onderwijsblad. Alle rechten voorbehouden
Het auteursrecht op de artikelen in dit archief berust bij het Onderwijsblad, columnisten of freelance-medewerkers. Het citeren van delen van artikelen is toegestaan, mits met bronvermelding. Volledige overname, herplaatsing of opname in andere publicaties is slechts toegestaan na overleg met de hoofdredacteur via onderwijsblad@aob.nl Indien het gaat om artikelen van freelancers zal hiervoor een bedrag in rekening worden gebracht.